Hrvatska i Priština ozvaničile prljavi pakt protiv Srbije

Nisu to zvaničnici iz Prištine i Zagreba mnogo ni krili nakon prekjučerašnjeg sastanka u glavnom gradu Hrvatske

Hrvatska
Hrvatska, Foto: Tanjug/ Damir Senčar

Albanci i Hrvati sklopili pakt, čiji je, očigledno, jedini i isključivi cilj da oslabe (a voleli bi i da unište) Srbiju.

Nisu to zvaničnici iz Prištine i Zagreba mnogo ni krili nakon prekjučerašnjeg sastanka u glavnom gradu Hrvatske. Tamo su, s osmesima od uva do uva, razgovarali ministarke spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Meljize Haradinaj Stubla, hrvatski premijer Andrej Plenković i šef diplomatije Goran Grlić Radman.

Tema sastanka, kaže zvanična agenda, bilo je strateško partnerstvo Prištine i Hrvatske i dijalog Beograda i Prištine. Na sastanku je dogovoreno "da se što pre finalizuje sporazum o strateškom partnerstvu da bi se ojačala bilateralna saradnja u spoljnoj politici, bezbednosti, ekonomiji, vojnoj i regionalnoj saradnji". Meljiza Haradinaj Stubla tražila je od premijera Hrvatske i da ubrza proces priznanja nezavisnosti takozvane države Kosovo kod pet država Evropske unije koje je ne priznaju. Tim pričama o evropskom putu pokušano je, doduše neuspešno, da se sakrije zveckanje oružjem (priča o nekakvoj vojnoj saradnji).

JEDNOSTRANI POTEZI

Jelena Vukoičić, politikolog, kaže da je ova vlada uradila sve da normalizuje odnose sa Hrvatskom, međutim, konstatuje da je to jednostrano.

Kolinda: Braća po oružju

Bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je prilikom posete Albaniji 2018. godine da od Hrvatske imaju punu podršku na putu ka EU i da su Hrvati i Albanci braća po oružju.

- Bili smo doslovce braća po oružju pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali živote za Hrvatsku i, verujte mi, Hrvatska to neće zaboraviti - izjavila je tada Kolinda, aludirajući očito na to da su Hrvati i kosovski Albanci ubijali Srbe.

- Hrvatska vlast i hrvatska javnost gledaju Srbiju kroz jednu iracionalnu mržnju koja ne može da se objasni argumentima - ističe Vukoičićeva.

Vukoičićeva naglašava da Hrvatska koristi svaki trenutak da pokaže mržnju prema Srbiji i našteti našim interesima i da kroz tu prizmu treba posmatrati ovo njihovo koketiranje s kosovskim Albancima.

- Oni sve regionalne političke probleme i sva otvorena pitanja koriste isključivo da bi naštetili Srbiji iako nemaju nikakve koristi od kosovskih Albanaca, njihov jedini cilj je da potpuno unište Srbiju - navodi Vukoičićeva.

Jelena Vukoičić: Gledaju Srbiju kroz jednu iracionalnu mržnju
Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas, napominje da saradnja između Prištine i Hrvatske traje čak i pre sukoba devedesetih godina.

- Kosovski Albanci u svemu što su radili imali su podršku Hrvatske, ne samo verbalnu već i materijalnu, i razne instruktore koji su ih obučavali kako da ratuju protiv srpskih snaga - navodi Štrbac.

"MASLENICA" I "OLUJA"

Štrbac ističe da su mnogi Albanci bili u Hrvatskoj vojsci u ratu protiv Srbije i da u Hrvatskoj postoji udruženje koje okuplja Albance koji su učestvovali u takozvanom domovinskom ratu.

- Mnogi oficiri JNA, Albanci, odmah su nakon izbijanja rata prešli na Hrvatsku stranu. Najpoznatiji je Agim Čeku, koji je učestvovao u akcijama "Maslenica" i "Oluja", a kasnije prelazi da ratuje na Kosovu i Metohiji. U Prištini je čak postao i predsednik vlade - navodi predsednik Veritasa.

Štrbac kaže da je njihov strateški cilj da se Srbiji našteti i Kosovo postane nezavisna država u punom kapacitetu.

- Oni jesu braća po oružju, njihov zajednički cilj je da Kosovo dobije međunarodno priznanje i da se Srbija svede na Beogradski pašaluk - zaključuje Štrbac.

Povezane vesti

 • Korisnik: Boki A.
  26/11/2020 - 17:45
  Dobro jutro... To je poznato još odavno. Hrvati na sve načine pomažu kosovske albance i daju savete u konkretnim postupcima i Stavovima Priština. Stvar je šta mi radimo da ih razotkrije i sprečimo...
 • Korisnik: žuti mačak
  25/11/2020 - 18:29
  hrvati zadnjih 10godina vode regionalnu politiku prema srbiji , ko mačak oko vruće kaše . ništa sa srbijom ali svašta nešto u celokupnom okruženju srbije , u vidu vojne saradnje zbog nato pakta ai to isključivo preko podzemlj okruženja - bugarska rumunija crna gora makedonija
 • Korisnik: šiki
  25/11/2020 - 18:05
  počeće hrvati obrtati priču sa albancima , pa će opet btražiti braću po hrišćanstvu ipak su regionalni lider sigurnosti
 • Korisnik: smrad
  25/11/2020 - 17:55
  pakt star ko sam đavo , ko ne vzna , štrbac je sve rekao , šetaju zagrljeni ajdemi i franjo
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi