Astrazeneka
Tanjug/AP
Astrazeneka

Tanjug/AP

Astrazeneka, Foto: Tanjug/AP

Nakon problema sa nabavkom vakcina i promenom plana imunizacije, Hrvatski mediji objavili su da zacrtani ciljevi o imunizaciji 70 odsto stanovništva neće biti ostvaren.

Konkretno, Jutarnji list je tim povodom objavio i analizu o "sukobu" između Evropske unie i kompanije AstraZeneka

- Plan vakcinacije, kojim bi se do maja vakcinisalo 70 procenata stanovništva, verovatno neće biti sproveden. Naime, nakon što je Pfizer smanjio isporuku dogovorenih doza vakcine za 30 odsto, novi problemi dolaze od najveće hrvatske nade, kompanije AstraZeneka. Od njih smo naručili najveće količine vakcina, čak 2,7 miliona doza, ali novi udarac je stigao od te kompanije: isporuka doza za prvi kvartal biće za 60 odsto niža za sve u EU nego što su obećavali. Portparol AstraZeneke rekao je da početne isporuke vakcine Evropskoj uniji, koju kompanija razvija sa Univerzitetom Okford, neće dostići ciljane količine zbog kašnjenja u proizvodnji.

- Početne količine biće manje od prvobitno planiranih zbog smanjene proizvodnje u fabrici u našem evropskom lancu snabdevanja. Planiramo da počnemo sa isporukom 15. februara, rekao je portparol. Pozivajući se na visoko rangirani izvor u EU, Rojters je izvestio da bi od 80 miliona dogovorenih doza za prvi kvartal 2021. godine AstraZeneka mogla da isporuči samo 31 milion. S druge strane, nemački Bild objavio je da AstraZeneka ima problema jer želi da prilagodi vakcinu novim mutacijama virusa, te stoga ne može da isporuči vakcinu koju već ima na zalihama.

Ali sve je veća spekulacija da nije problem u proizvodnji, već da je britanska kompanija AstraZeneka, čija se vakcina već uveliko koristi u Velikoj Britaniji, prodala doze trećim zemljama kao kaznu Evropskoj uniji jer Evropska agencija za lekove (EMA) još uvek nije odobrila svoju vakcinu i to će učiniti tek 29. januara. EMA je prethodno odobrila vakcine Pfizer i Modern, iako je AstraZenecino mnogo jeftiniji i čuva se na sobnoj temperaturi, čineći transport i skladištenje neuporedivo lakšim od onoga što je potrebno za vakcinu Pfizer.

Revidirani brojevi - Na početnom sastanku AstraZeneka je izašla sa brojevima nižim od očekivanih, a Evropska komisija je zatražila da izađu sa revidiranim brojevima doza i rokovima isporuke do ponedeljka u podne - otkriva Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje. Nezvanično, u Briselu saznajemo da je Evropska komisija pretila proizvođaču i inspekcijama.

Činjenica je da su do sada sve farmaceutske kompanije koje imaju vakcinu promenile brojeve doza i datume isporuke. Što se tiče AstraZeneke, mi imamo plan sačinjen još u oktobru, kada se očekivalo da će njihova vakcina biti odobrena ranije, koji navodi da će nam dostaviti 225.000 doza u decembru 2020. godine. Međutim, vakcina još nije registrovana - ističe Capak. Svi građani koji su dobili prvu dozu vakcine Moderna i Pfizer, primećuje, dobiće drugu, a dalji tok vakcinacije zavisi od isporuka.

Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

- Zaista ne možemo sada da kažemo kako će se odvijati vakcinacija - rekao je. Podsetimo, dan ranije i pre nego što smo znali da će AstraZeneka prepoloviti isporuku, najavio je suspenziju vakcinacije do daljeg.

Ogorčenje u Uniji Ministar zdravlja Vili Beroš ocenio je da novonastala situacija sa usporavanjem isporuke vakcina našoj i svim zemljama EU nije dobra vest i da će sigurno uticati na planiranu dinamiku vakcinacije.

- Plan vakcinacije u Hrvatskoj zasnovan je na najavljenim nedeljnim količinama isporuka, pre svega vakcine Pfizer / BioNTech, koja je prvo registrovana, a potom i kompanije Moderna. Sada ćemo morati da uskladimo planove sa trenutnim tokovima isporuke. Očigledno je da će u prvom kvartalu biti isporučeno manje vakcina nego što se očekivalo - kaže Beroš i zaključuje da ako se realizuju isporuke ugovorenih količina vakcina svih proizvođača, na čemu insistira Evropska komisija, možemo do maja ili leta ispuniti plan vakcinacije dve trećine stanovništva Hrvatske.

Vest o smanjenoj isporuci izazvala je negodovanje u EU. Evropska komisija je sada pod snažnim pritiskom država članica koje žele da budu oštre prema proizvođačima vakcina sa kojima je potpisala ugovore, a istovremeno se plaši sukoba s njima. Nakon kašnjenja u isporukama BioNTech / Pfizer, najavljeno kašnjenje u isporukama AstraZeneka ozbiljno ugrožava planove vakcinacije u državama članicama EU.

EK je pokušavala da uveri javnost informacijama da su dobili garancije od proizvođača da će kvartalno ispunjavati svoje obaveze. Dakle, prema istim informacijama, količine koje kasne u prvom mesecu biće nadoknađene u drugom i trećem, tako da će na kraju ispasti kao da su ugovori ispoštovani. Ali sa AstraZenek-om je prilično rizično ići u rat jer je njihova vakcina gotovo deset puta jeftinija od drugih, tako da im neće biti problem da pronađu kupce u manje razvijenim zemljama. Nemački ministar zdravlja Jens Spahn poslao je umirujuću poruku u petak uveče.

- U februaru ćemo imati više vakcina nego što bismo imali da uopšte nema vakcina protiv AstraZeneke - rekao je.

Komentari (1)

Iskreno..

24.01.2021 14:45

šteta....