Patrijarh Irinej
Alo!/Marko Đoković
Patrijarh Irinej

Alo!/Marko Đoković

Patrijarh Irinej, Foto: Alo!/Marko Đoković

Naime, kako prenose hrvatski mediji, stranka Desno izdala je saopštenje o patrijarhu Irineju, a potpisao ga je Anto Đapić.

Ovo saopštenje prenosimo u celosti:

PROČITAJ JOŠ:

"Srpsko-svetosavski patrijarh Irinej poručuje putem medija hrvatskim biskupima i hrvatskom narodu - dokažite da niste ustaše! Zašto bi bilo ko iz hrvatskog naroda njemu dokazivao da nije ustaša? Patrijarh Irinej tragično ne shvata okolnosti i činjenicu da hrvatski narod ima svoju državu. I usprkos slabostima te države, zna odgovoriti na izazove.

Ja želim u ime pokreta DESNO poručiti Irineju:

Sveštenik

Profimedia

Sveštenik, Foto: Profimedia

1. Nama, hrvatskom narodu, hrvatskim nacionalistima, suverenistima i katolicima je više nego dovoljno danas biti Hrvat i katolik.To je naša prepoznatljivost, naša ulaznica i naše ime u suvremenoj civilizaciji. Ne moramo ga se stideti, mi nismo nanosili niti nanosimo zlo nikome, legitimirali smo se pred svetom kao civiliziran, miran, uljudan i snažan Stepinčev narod nepobedivoga duha. S nama je koračala naša Katolička crkva. S druge strane upravo je SPC bio korifej neviđene istorijske sramote srpskoga naroda, čija je država pod utiecajem duha zla istoga toga SPC-a pred celim civilizovanim svetom osramotila svoj narod generacijama unapred i još uvijek ne odustaje od veličanja zla.

2. Irinej, dalje prste od hrvatskog naroda, ostaćete bez njih. Dalje prste od Hrvata s hrvatskih istorijskih prostora jer naša snaga ne zastaje samo na državnim granicama, pri čemu mislim i na Vojvodinu, Bosnu i Hercegovinu, dalje prste od naših sudržavljana u Hrvatskoj, srpskog etničkog porekla, jer ste im nanijeli više zla nego je moguće trajno opraštati. Nisu hrvatski Srbi vaša briga, oni su briga hrvatskog naroda i nemaju nas se razloga bojati. Vas i sličnih se moraju bojati, jer ste im takvim načinom brige o njima ugrozili i zemlju,i vazduh, i hleb i život, ugrozili ste im opstanak, ne hrvatskom zloćom nego vašom zloćom i zlim nastojanjima.

PREPORUČUJEMO:

3. Bude li trebalo biti ustaša za spas hrvatskoga naroda, bit ćemo. Istorijske okolnosti su iznudile ustaški odgovor prvenstveno svetosavskom zlu, uvereni smo da više takvih okolnosti neće biti, ali ne odričemo se nikakvoga odgovora vama i takvima. Dalje prste od hrvatskog naroda – ostat ćete bez njih.

4. Ne računajte na izdajnike u Hrvatskoj, na slabosti države u nastajanju, na ostatke agentura i ucenjenih nesretnika, jer na takvima se ne gradi uspeh, niti pobeda. Njihovo vreme je odbrojano, samo toga nisu svesni, kao što očito je ni vi niste. Kad vam se čini da ste jaki a mi slabi, tada ste u nevolji. A to vreme je upravo sad.

Zagreb, Hrvatski Sabor

Profimedia.ra

Zagreb, Foto: Profimedia.ra

5. Vama i takvima hrvatski narod ne sme, niti treba bilo što dokazivati. Niti će više ikada. A vi, koliko zbog sebe, toliko i još više zbog svoga srpskog naroda, koga niste dostojni zbog svega što mu činite trajno ga potičući na mržnju i zlo, ako je još mrvica hrišćanskoga ostalo u vama, pokajte se za zlo koje činite i zatražite oprost od hrvatskog naroda. Dat ćemo vam ga. No nećemo biti beskrajno strpljivi ni milostivi, puno smo vam puta opraštali i svemu dođe kraj. Ne računajte na milost koju smo vam ukazali nakon blistave vojne pobede devedesetih, naša milost je iscurila zbog vašega ustrajavanja na zlu, neće je više biti.

6. Hrvatskim Srbima, braći pravoslavcima želim takođe reći – klonite se zaštitnika Irineja, Vučića, Dačića, klonite se zastupstva Pupovca i gomile nesretnih tzv. antifašista, jer vas vode u propast. Niko vas ne može zaštititi ako ne prihvatite zagrljaj i bratstvo svoje hrvatske i katoličke braće u Hrvatskoj nacionalnoj državi. Svi koji vam propovedaju i zagovaraju prava nadmoći nad hrvatskim čovekom u njegovom domu, koja vam ne pripadaju, koja se nikada više neće vratiti nakon nestanaka Kraljevine, nakon kraha komunističke Jugoslavije i vojnoga debakla u Domovinskom oslobodilačkom ratu hrvatskoga naroda, lažu vas i guraju u propast. Neka vam uzori budu junaci koji su s hrvatskim narodom branili Hrvatsku od srpske državne agresije, a ne zločinci koji su nasrnuli na hrvatski narod. Vama je jedina šansa hrvatski narod, jer mu po istorijskim i životnim okolnostimaa pripadate. Ako hoćete. Nemojte opet grešiti i biti roblje zlih ideja i nakana, jer zlo koje vas iskorištava uvek ostaje izvan dosega pravde, a i vama ljudski, uljudno i hrišćanski poručujemo – klonite se zla i prihvatite ispruženu ruku svoga hrvatskoga naroda. Novih prilika neće biti. Jer, ovo je Hrvatska!"