Hrvati upozoravaju: Ako bude rasla smrtnost, Srbija i Izrael proći će mnogo bolje od nas

Srbi su vakcinisali četiri puta više ljudi od nas, Izrael 16 puta više, a smrtnost nam je sad ista. Ako zaraza krene rasti, oni će puno bolje proći

Vakcina
Foto: Tanjug

U Hrvatskoj je dosad vakcinisano oko 120.000 ljudi, od kojih samo polovina i drugom dozom.

Kako kaže statistika na ourworldindata.org, u Hrvatskoj je potrošeno malo manje od šest doza cepiva na sto stanovnika, što je gotovo četiri puta manje nego u Srbiji. Sami su nabavili mnogo više vakcina - iz Rusije i Kine - pa su dosad vakcinisali i mnogo više svojih građana nego Hrvatska.

A opet, zanimljiv je podatak, imaju smrtnost koliku i Hrvatska. Još zanimljivije, neznatno manju smrtnost zbog Covid-19 od Hrvata ima i Izrael, u kojem je prvu dozu već dobila polovina stanovništva starijeg od 16 godina, a 30 posto njih i drugu.

Prema svetskoj statistici, u Izraelu je potrošeno 98 doza na sto stanovnika. S druge strane, 5. marta Izrael je imao 2,26 smrti na milion stanovnika, a Hrvatska i Srbija identičnih 2,33. Zvuči vrlo dobro, i kao da činimo nešto bolje od te dve države, ali nije sve baš tako crno-belo.

- Sve je to sad relativno niska smrtnost, setite se perioda kad smo imali i 80 mrtvih na dan, unatrag 24 sata ih je, s druge strane, bilo 15. S novim sojevima, bude li broj zaraženih rastao, nama će, zbog mnogo manje vakcinisanosti, broj mrtvih rasti mnogo više nego u Srbiji, a pogotovo Izraelu. Sad smo na maloj smrtnosti jer ona za zaražavanjem zaostaje oko tri nedelje. Ipak, broj umrlih može nam opet porasti i deset puta, poraste li i broj zaraženih zbog novih sojeva. U Srbiji ili Izraelu to će biti mnogo manje - kaže prof. dr. sc. Branko Kolarić, epidemiolog s Nastavnog zavoda “Andrija Štampar” i član Vladina Znanstvenog savjeta. Da se vakcinisalo više ljudi, kako je pre dolaska vakcine bilo planirano, i situacija bi bila bolja, pogotovo što Europa beleži novi talas zbog novih varijanti virusa. U Češkoj i Slovačkoj 5. marta, zadnji su podaci, 18 je preminulih na milion stanovnika, najviše u EU. U Crnoj Gori ih je 12, a u Sloveniji dva.

Povezane vesti

 • Korisnik: sale
  07/03/2021 - 10:35
  koja smrtnost 0.02 posto pa to je manje nego obican grip
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi