Buhenvald
Profimedia
Buhenvald

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

HRT skandalozno negira postojanje jedinog nacističkog logora za decu u kome su mališani zverski mučeni i ubijani samo zato što su bili Srbi. Prema istorijskim podacima, u ovom logoru smrti bilo je zatočeno 3.336 srpske dece, od kojih je 768 ubijeno i umrlo od gladi i bolesti.

Pročitajte još:

HRT je na svom teletekstu 14. septembra objavio informaciju iz koje se nameće zaključak da je jezivi logor u Jastrebarskom zapravo bio humana institucija, namenjena zbrinjavanju mališana bez roditelja!

Samo da se ustaše ne uvrede

U ovoj objavi na hrvatskom javnom servisu doslovce stoji:

"Dana 25. avgusta 2018. godine na teletekstu HRT objavljena je netačna informacija da je tog dana u Jastrebarskom održana prigodna komemoracija u povodu Evropskog dana sećanja na žrtve totalitarnih režima 20. veka i 76. godišnjice ustaškog napada na Dečiji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom, budući da se radilo o 76. godišnjici partizanskog, a ne ustaškog napada na Dečiji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom. HRT se izvinjava Hrvatskom žrtvoslovnom društvu", navodi se u obaveštenju na teletekstu HRT-a.

Ovo, međutim, nije prvi primer sramnog falsifikovanja istorije u vezi sa jedinim dečijim logorom u toku Drugog svetskog rata na tlu Evrope. Pre dve godine na ulazu u ovo mesto postavljena je skandalozna tabla na kojoj stoji natpis "Grad Jastrebarsko - prijatelj dece", o čemu je pisao i Informer. Tada je, nažalost, izostala bilo kakva reakcija Evropske unije i zapadnih zvaničnika, pa je najnoviji ispad samo logična posledica nekažnjavanja Hrvatske, koja danas sasvim otvoreno baštini ustaške zločinačke tekovine.

Komentarišući potez HRT-a, predsednik Saveza za Srbe u regionu Miodrag Linta ističe da je u Zagrebu u toku završna faza rehabilitacije ustaštva.

- Za mnoge Hrvate, nažalost, ustaše su heroji i mučenici, a ne najgore nacističko smeće. Za njih u NDH nisu postojali koncentracioni logori, nego isključivo sabirni i radni centri - ocenjuje Linta.

Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" ističe da nimalo nije iznenađen hrvatskim prevrtanjem istorije.

- Ako je Jasenovac bio radni logor, onda je Jastrebarsko bilo vrtić za decu radnika. Nažalost, ni jedno ni drugo nije tačno. Bili su to logori smrti za Srbe i njihovu decu - podvlači Štrbac.

Obrnuta logika

Lider "Zavetnika" Stefan Stamenkovski smatra da poslednjih meseci Hrvati vrše medijsku hajku s ciljem da obesmisle srpska stratišta u NDH.

- U njihovoj obrnutoj logici zločinci su žrtve, žrtve su zločinci, dok su logori smrti humanitarne institucije, a zatočenici štićenici. Omalovažavanje dece, žrtava logora Jastrebarsko govori da se oni nisu pokajali ni za zločine nad decom. Kakav je to dom za siročad u kome su deca ograđena bodljikavom žicom, prepuštena gladi i bolesti? U pauzama dok ih nisu fizički zlostavljali učili su ih ustaškim pesmama i primoravali da nose ustaške kape u čast poglavnika i NDH... - podseća Stamenkovski.

Jeziva istina o Jastrebarskom

- Nalazio se u mestu Jastrebarsko, nedaleko od Zagreba

- Deca u njemu bila su starosti od jednog meseca do 14 godina

- Od 12. jula do 26. avgusta 1942. kroz njega je prošlo 3.336 dece, najviše srpske, od toga više od 2.000 sa Kozare

- Za nepunih mesec i po dana od premlaćivanja i izgladnjivanja stradalo je 768 dece

- Partizani su 25. avgusta oslobodili decu i streljali većinu rukovodilaca logora

 

Komentari (5)

slađa

17.09.2018 22:34

Kada čovek malo bolje razmisli, pogleda svu ovu mračnu i tragičnu zaostavštinu NDH u Hrvatskoj, Srbija je fascinantna, uspešna i srećna zemlja u poređenju sa svim tim. I svi građani Srbije treba da budu bar pomalo ponosni, srećni i zadovoljni što u ovom našem zajedničkom brodu, našoj državi bar pokušavamo da negujemo najbolje osobine ljudi, najbolje od svih tradicija, slobodu i različitost. Malo ljudi, svesnih pojedinaca, zna kolika je to vrednost i koliko je treba čuvati.

Neso

18.09.2018 20:25

@slađa - BRAVO SLADA NIGDE POSTENIJEG NARODA NITI CISTIJEG OBRAZA NEMA OD SRBINA. NI JEDNU NACIJU NISU UNISTILI KAO HRVATSKA, I SADA IM SVESTENICI GOVORE KAKO NETREBAJU MIGRANTIMA DATI VODE I HLEBA NITI IH PUSTITI U DVORISTE, SRAMOTE SU HRVATI ZA CELI SVET....

jura

17.09.2018 22:55

Jednog dana će te ove što nazivate..bolest mozga...moliti da uđete u EU....sve će se to vratiti kao što vam se vraća za kosovo...a vi vrijeđajte i poistovjećujte...svemu dođe kraj.

Zoran

18.09.2018 09:09

@jura - Toliko nas interesuje EU da nas zabole , i ona se raspada sta mislis vas bolesnike moliti stvarno si i ti bolestan....

jura

18.09.2018 11:17

@jura - E moj Zorane sve ste jadniji, sve ste manji i k tome još bahati...kruha će te ubrzo biti gladni...mi bar imamo more pa će uvijek biti nekih para...a vi..nitko vas u okruženju ne podnosi.