Hrvatska
Tanjug/ Damir Senčar
Hrvatska

Tanjug/ Damir Senčar

Hrvatska, Foto: Tanjug/ Damir Senčar

U najnovijem broju naučnog časopisa "Istorijski zbornik", navodi se da hrvatski udžbenici i dalje predstavljaju Srbe kroz negativne stereotipe.

Hrvatski udžbenici istorije za osnovnu školu i dalje prikazuju Srbe kao glavne zlikovce, koji su "sami krivi za svoje žrtve".

U najnovijem broju naučnog časopisa "Istorijski zbornik", navodi se da hrvatski udžbenici i dalje predstavljaju Srbe kroz negativne stereotipe, iako su primetni trendovi odmicanja od njih. Autor članka Domagoj Švigir uočava dve faze u nastanku stereotipa, od kojih prva počinje 1992. godine, kada je stvorena ratnička slika o prošlosti odnosa Hrvata i Srba, a druga od 1996. godine, kada se uvode paralelni udžebenici u nastavu.

Pročitajte još:

Ustaše marširale pod američkom zastavom?!

Tanjug/AP

Ustaše, Foto: Tanjug/AP

Istoričar Kosta Nikolić objašnjava da su ovakve stvari tipične za monocentrične kulture, te da se automatski stavlja prst u oko drugoj etničkoj zajednici, posebno ako postoji ratna prošlost.

- Opšte mesto u hrvatskoj političkoj kulturi koje uvek provejava kao dominantno, urpkos naporima da to ne bude tako, jeste to da Srbi u Hrvatskoj mogu da budu samo pripadnici nacionalne manjine. U skladu s tim stvaraju sliku o Srbima kao neprijateljima i stranom tkivu - kaže Nikolić.

On ističe da se brkaju državni i obrazovni ciljevi, te da se ništa neće učiniti na saniranju prošlosti, posebno ukoliko decu odmalena uče da imaju neprijatelja u drugoj naciji.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da su udžbenici u Hrvatskoj, još jedan dokaz da je današnja Hrvatska utemeljena na zloglasnoj NDH.

- U NDH je najčešće korišćena sintagma tzv. velikosrpska hegemonija, kojom su se upravo Srbi prozivali za agresivne zločine prema Hrvatima. Mislim da u Hrvatskoj nema spremnosti za suočavanje sa svojom zločinačkom prošlošću i da će stereotipi o Srbima kao zločincima ostati još dugi niz godina - zaključuje Miodrag Linta.