Zagreb, Hrvatska
Profimedia.rs
Zagreb, Hrvatska

Profimedia.rs

Zagreb, Hrvatska, Foto: Profimedia.rs

Bila je to samo simulacija. Naime, organizator je pred sisačke gimnazijalce stavio zadatak da zastupaju onu državu s kojom je njihova država u nekom sporu.

Iako zvuči čudno, reč je o zadatku koji je stavljen pred sisačke gimnazijalce koji su u sedištu UN na Menhetnu učestvovali na Model United Nations (MUN) konferenciji, simulaciji rada Generalne skupštine UN-a i ostalih tela UN, piše lokalni.večernji.hr.

Učestvovalo je oko 2700 delegata, srednjoškolaca iz 136 zemalja, a organizator je pred njih stavio zadatak da zastupaju onu državu, sa kojom je njihova država u nekom sporu. Tako su hrvatski srednjoškolci, a sisački maturanti Sunčana Milić, Ivan Milutinović i Denis Ibrišević, zastupali Srbiju.

- Model UN je izvrsno edukativno iskustvo koje pomaže u izboru budućih lidera i uvodi učenike u neke od gorućih svetskih problema. Sama konferencija je simulacija rada Generalne skupštine i ostalih tela UN, gde učenici i studenti u ulozi delegata zemalja članica UN-a i nevladinih organizacija, debatuju o aktualnim problemima. Tokom konferencije su delegati držali govore, lobirali, pripremali rezolucije i pregovarali kako bi pokušali da reše aktualne svetske konflikte - kaže Marina Kasa, profesorka sisačke Gimnazije i voditeljka debatnog kluba odakle su i potekli učenici koji su bili u Njujorku.

Komentari (1)

Sladjana

28.03.2018 17:41

Lepo, svidja mi se!!!