Policija
Shutterstock/ Ilustracija
Hrvatska policija, Foto: Shutterstock/ Ilustracija

Grupa italijanskih neofašista obeležila je 100. godišnjicu "okupacije Rijeke" ispred Guvernerove palate u tom gradu, razvijanjem trobojke kraljevine Italije.

Oni su poslali poruku da su "spremni da sami ustanu protiv celog sveta". Riječka policija je zastavu uklonila jutros i ocenila da je reč o provokaciji.

Pročitajte još:

Oni su trobojku kraljevine Italije, države u čije ime je fašista Gabrijele D'Anuncio okupirao taj grad 1919. godine, razvili sinoć ispred bivše Guvernerove palate, piše italianski dnevnik Đornale, a prenosi zagrebački Jutarnji list.

Nemojte me je*ati, crkva u Hrvata je leglo lopina i pe*era, a sveštenik nam je*e desetogodišnjeg sina!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 12.09.2019. 10:52 - 12.09.2019. 11:01 Vedrana Rudan žestoko je reagovala na napade na Milorada Pupovca.

- Danas, tačno sto godina nakon okupacije Rijeke, želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji ne odustaju. Želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji su na raspolaganju, čije interese ne zastupa marionetska vlada. Potrebna nam je vlada koja je spremna da brani svoje granice i interese svog naroda, umesto da olakšava put okupatorima - rekao je jedan od članova grupe “Gli Idrualici”.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas protestnu notu Italiji i najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrijelu D'Anunciju u Trstu.

- Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrijeleu D'Anunciju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. septembra - navodi se u saopštenju tog resora.

Mada je, navodi se, reč o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obeležavanje godišnjice okupacije Rijeke u više drugih italijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusedske odnose između dveju država, već odaje priznanje ideologiji i delovanju koji su u dubokoj suprotnosti s evropskim vrednostima. Dodaje se da je tim povodom ambasadoru Italije u Zagrebu uručena protestna nota.

Nakon noćašnje akcije italijanskih neofašista, još dve grupe su pokušale da urade isto danas tokom dana, ali ih je policija u tome sprečila.

Kako navodi policija, uhapšena je dvojica muškaraca 19 i 55 godina starosti i nad njima se trenutno vrši kriminalana istraga.

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete

 

Komentari (3)

Carapan

12.09.2019 20:54

Koliko protestnih Nota mi treba hrvatima da damo

ћикула

12.09.2019 21:20

Шта је Хрвати? Косово може шипцима а Ријека не може Италијанима,може мооже

Tony

13.09.2019 05:33

Само полако хрвати, почело је. Вратићете и Истру и Далмацију. Преко 400.000 Италијана је исељени из Истре после 1945. Наравно и велики број Срба. То никада није било ваше а неће ускоро ни бити