Hrvatska
Tanjug/ Damir Senčar
Hrvatska

Tanjug/ Damir Senčar

Hrvatska, Foto: Tanjug/ Damir Senčar

* Franja Tuđman se nakon "Oluje" pohvalio da je zauvek rešeno “srpsko pitanje” u Hrvatskoj

*  U Kninu je 26. avgusta 1995. održao suludi rasistički govor, lica iskrivljenog od mržnje

* Kada se pažljivo pročita Ustav Republike Hrvatske, može se primetiti da se u njemu sintagma “hrvatska država” uopšte ne spominje, kaže hrvatski novinar

Franja Tuđman se nakon "Oluje" pohvalio da je zauvek rešeno “srpsko pitanje” u Hrvatskoj. U Kninu je 26. avgusta 1995. održao suludi rasistički govor, lica iskrivljenog od mržnje, u kojemu je likovao nad sudbinom krajinških Srba koje je prethodno licemerno pozivao da ostanu u RH, prenosi hrvatski portal Index.

Kako pišu, prvi predsednik RH smatrao je da su Srbi “rak”, smrtonosna zloćudna bolest, posve ih dehumanizujući pa je uživao u njihovom nestanku iz Hrvatske, jasno definišući da svaka različitost “razara hrvatsko nacionalno biće”.

Ovih dana još jednom svedočimo da su Tuđmanovi stavovi prema Srbima i dalje duboko ukorenjeni u velikim delovima hrvatskog društva, da i dalje ima onih koji smatraju da je poželjno i "domoljubno" terorisati šačicu u Hrvatskoj preostalih Srba.

"Tuđmanova protofašistička ideologija - govorimo o političaru koji nije mogao da prestane da hvali španskog klerofašističkog diktatora Franka - o jedinstvenom 'hrvatskom nacionalnom biću', kojeg ugrožava svaka različitost, s godinama je u desnom spektru hrvatske politike i društva sistematski nadograđivana, pa se proširila i lista svih onih koji 'razaraju hrvatsko nacionalno biće', koji 'mrze sve hrvatsko' i koji 'nikad nisu želeli Hrvatsku'", piše novinar Gordan Duhaček.

Srpska i hrvatska zastava

Profimedia

Srpska i hrvatska zastava, Foto: Profimedia

S druge strane, kroz godine je ideologiji “hrvatskog nacionalnog bića” u izvedbi Katoličke crkve pridodato obavezno katoličanstvo koje sam Tuđman kao bivši komunista i ateista nikad nije gurao u isti rang kao nacionalnost, pa se stvorio jedan isključivi, agresivni identitet Hrvata katolika, navodno jedinih koji vole Hrvatsku i koji imaju pravo na Hrvatsku. Ostali su gosti, poručila je jednom evroposlanica Ruža Tomašić.

"Hrvati katolici su izraz koji opisuje deo građana Hrvatske koji su politički usmereni desno i koji prihvataju lažni klerikalno-nacionalistički narativ o tome kako je Katolička crkva kroz istoriju spasla hrvatski narod od nestanka kao i hrvatski identitet. Iz toga proizilazi njihov stav da su hrvatstvo i katoličanstvo neraskidivo povezani, što paradoksalno predstavlja i negaciju katoličanstva kao religije i Hrvata kao nacije.

Naime, katoličanstvo je univerzalna religija, kojoj nacionalnost (ili rasa) vernika nije važna, a Hrvati katolici zapravo Katoličku crkvu u Hrvata pretvaraju u autokefalnu, dok uslovljavanje pripadanja hrvatskoj naciji jednom religijom iz hrvatske nacije isključuje pripadnike drugih religija, kao i ateiste, čime de facto umanjuje hrvatsku naciju. Naravno, ti paradoksi uopšte ne zabrinjavaju Hrvate katolike jer oni se smatraju najvećim domoljubima u Hrvatskoj, a one koji se s njima ne slažu rado proglašavaju izdajnicima", piše.

Hrvati katolici neguju nacionalistički kult “hrvatske države”, što podrazumeva i relativizovanje zločinačkog karaktera NDH jer njima je od njene genocidne prirode ipak važnije što je bila "hrvatska država", ali i ignorisanje činjenice da oni žive u republici.

Štaviše, kada se pažljivo pročita Ustav Republike Hrvatske, može se primetiti da se u njemu sintagma “hrvatska država” uopšte ne spominje.

No, Hrvate katolike uopšte i nije briga za Ustav RH, jer njih ne zanima pravna država, a ideju da državnost RH proizilazi iz ZAVNOH-a duboko preziru, jer njihov je cilj da Hrvatska postane ono što se kolokvijalno naziva "katoličkom džamahirijom", a preciznije bi bilo reći da je u pitanju nacionalistička teokracija u kojoj primat imaju Hrvati katolici, dok su svi ostali građani drugog reda.

Pročitajte još:

Prvi na listi za odstrel su nedvosmisleno Srbi, ali nisu jedini. Stoga ne treba ignorisati da je serija napada na Srbe podstaknuta antisrpskom histerijom, ali i da je ona deo šireg društveno-političkog trenda suzbijanja bilo kakve različitosti i osnovnog demokratskog pluralizma. Na meti su još žene, LGBT zajednica, Romi, migranti, sve češće i turisti, naročito ako su tamnije boje kože, levičari i liberali itd. Sve one boje života koje se ne uklapaju u nacionalnu belu i crvenu su već neko vreme na meti.

Ima i drugih primera. U Hrvatskoj se održao i miting protiv Roma u Međimurju, napad na tamnopute turiste iz Francuske u Splitu, i to iste večeri kada se održavao koncert Marka Perkovića Tompsona na Rivi.

Dalje, već mesecima nema nikakve sumnje da hrvatska policija prema migrantima sprovodi ilegalnu politiku pušbeka i nasilja, da ih tuče i pljačka. To je nehotice priznala i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za švajcarsku javnu televiziju SRF, izjavivši da je za pušbek potrebno “malo nasilja”.

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete

 

Komentari (1)

Goga

24.08.2019 22:19

Zaslepljenost mrznjom je zlo po onog koji mrzi.Ako ste veci Hrvati kad prebijete dete i starca.bravo.No.neka im njihove lijepe.ne treba im ni ici.Pustiti ih da zavrse kao onaj zli dzin u bajci.sami.zatvoreni u svojoj izmisljenoj stvarnosti Nesvesni da mesanjem kultura dobijate.