Putin
AP/Tanjug
Putin

AP/Tanjug

Putin, Foto: AP/Tanjug

Crna Gora je u utorak otvorila svoje granice za državljane Ruske Federacije i Azerbejdžana kako bi pomogla svoju turističku delatnost koja ove godine zbog krize beleži ogromne gubitke.

Vest je odjeknula u susednoj Hrvatskoj, čiji je turizam takođe na kolenima. Tako su tamošnji mediji danas na sva zvona počeli da trube kako bi i Zagreb isto morao da uradi, ne bi li uspeli da prežive zimu. Rusija, koju su i Hrvatska i Crna Gora bezbroj puta izdale i uvredile, sada im je jedina spasonosna grana za koju pokušavaju da se uhvate. Pitanje je samo, da li će je Putin pružiti!

"Vlada je uvažila zahteve turističkih radnika i državljanima Rusije i Azerbejdžana dopustila ulazak u Crnu Goru, a da pritom ne moraju ispunjavati nikakve posebne uslove, poput negativnog testa na koronu ili obavezne samoizolacije", piše Jutarnji list o odlukama Podgorice.

Grčka, more

Shutterstock

more, Foto: Shutterstock

- Takozvani "operativni stožer za turističku privredu" iste uslove za ulazak u Crnu Goru zatražio je i za stanovnike država Zapadnog Balkana, ali crnogorska vlada tu odluku će doneti tek nakon što dobije mišljenje zdravstvenih vlasti o epidemiološkom riziku koji bi nastao otvaranjem granica za države regije - nastavlja se tekst.

Crnogorci su tako zaključili da su Srbi "previše opasni", dok su Rusi i Azerbejdžanci pogodni. Takva odluka i ne čudi s obzirom da se Milo krije iza Durmitora od Srba.

Turistička sezona u debelom minusu

Turistički promet u Crnoj Gori ovog leta je manji je za 90 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, priznaje direktorka crnogorske Turističke organizacije Željka Radak Kukavičić, ali ona veruje da omogućavanje dolaska turista iz Rusije i Azerbejdžana, uz skoru uspostavu avio saobraćaja, može pokrenuti turistički promet s tih tržišta i ublažiti posledice po turističku privredu.

Korona, KBC Zemun

Alo/Vladimir Marković

Foto: Alo/Vladimir Marković

“Naše granice su otvorene, a verujem da će se uskoro uspostaviti saobraćaj, a onda možemo očekivati određeni turistički promet s tog tržišta i neko ublažavanje svih ovih posledica”, rekla je Radak Kukavičić za RTCG podsećajući da je Crna Gora 2019. godina imala milion i po noćenja turista iz Rusije.

Odluka se naročito dopala Hrvatima, koji su zakukali na vlasti u Zagrebu ne bi li doneli iste mere. Samo je pitanje koliko će Rusa doći u malenu Crnu Goru u kojoj proteruju pravoslavlje, dok Moskvi sude za izmišljeni državni udar.

Komentari (4)

Rh+

04.08.2020 20:00

Nisu Rusi glupi kao mi. Neće ići tamo.

neće

04.08.2020 20:36

Ako rus to učini izdao je Srbe.

sara

05.08.2020 15:08

Moj savet niko da ne ode kod izdajica!!!.

Sparta

05.08.2020 17:38

Pusti ih Vladimire brate niz vodu ( CG - HR ), neka crkavaju !!!! Nemoj da gradjani Rusije tu dolaze kod ovih smradova !!! Rusi mogu ljetovati na svom Krimu. A ova gamad ( HR- CG ) koja vas pljuje na svakom koraku kao i nas Srbe neka lagano crkavaju. Srbi te vole Vladimire. Ziv bio..