Gradilište
Tanjug
Gradilište

Tanjug

Gradilište, Foto: Tanjug

Ni 20 dana od prve najave da će se građanima Banije izgradnjom kontejnerskog naselja pomoći bez smeštaja, na petrinjskom Sajmištu nema stambenih kontejnera, a informacije koje svaki put stižu u medije govore da će naselje biti izgrađen - u roku od mesec dana.

Ovo je bio rok koji je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović prvi put dao 11. januara, zatim je rok od 30 dana počeo da teče nakon objavljivanja 25. januara, a juče je Tomislav Mihotić iz Ministarstva saobraćaja najavio da ljudi mogu da počnu u prvih par kontejnera. useljavaju se na 20 dana, a u roku od mesec dana da bi postavili svih stotina stambenih kontejnera ovih dana takođe traže sedište.

Ako bismo zaista videli prve kontejnere u Petrinji krajem februara, jednostavna matematika bi nam pokazala da je domaćoj administraciji potrebno gotovo 50 dana da na prazno zemljište postavi stotinak uglavnom već isporučenih limenki, čak i u uslovima znatno pojednostavljenih postupaka.

Naime, u izboru preduzeća koje će izvoditi radove nije korišćen proces složene i dugotrajne javne nabavke, već je za izgradnju naselja mobilisan Strabag koji je poslednjih nedelja već bio prisutan u Petrinji. Za realizaciju projekta, saznajemo, pripremljeno je tehničko rešenje koje će biti osnova za izgradnju, a projektna dokumentacija, tvrde, biće izvađena naknadno, što je takođe ubrzalo postupak.

Pored toga, uglavnom se saopštava jednomesečni rok za postavljanje stanova, ali ne i stotinak poslovnih kontejnera planiranih na ovom području i za koje ovih dana praktično niko nije mogao sa sigurnošću da potvrdi kada bi trebalo da budu spremni za pravna lica da se kreće u.

Jučerašnja situacija na gradilištu možda najbolje svedoči o brzini kojom se izvode radovi na petrinjskom vašarištu.

Radnici koji će pripremiti infrastrukturu prvi put su na teren stigli juče nakon što je tamo prethodnih dana testiran kvalitet tla, a prema informacijama iz Štaba, juče su na gradilištu bila 23 radnika, dva bagera, jedan grejder , buldožer i valjak i 13 kamiona, a za tri dana u Petrinju bi trebalo da stigne još jedan bager i četiri kamiona.

Takođe, prema informacijama koje smo dobili iz Štaba, radnici u Petrinji trebalo bi da budu angažovani u dve smene, odnosno, kako je najavio gradonačelnik Darinko Dumbović, „raditi od jutra do mraka“, ali da li će to zaista biti slučaj, imamo nije uspelo.zvanično proveriti jer do kraja radnog dana nismo dobili odgovor na upit koji smo poslali kompaniji Strabag, a gradonačelnik Dumbović nije odgovarao na pozive.

Kašnjenju sa početkom gradnje, između ostalog, kumovalo je i širenje zone naselja, koja je prvobitno trebalo da bude pet, a potom i dalje 18 hiljada kvadratnih metara kako bi se ovde mogli smestiti kontejneri za preduzetnike.

S druge strane, Grad je besplatno dobio tehničko rešenje za izgradnju kontejnerskog naselja jer ga je dobrovoljno izradila riječka kompanija 4Uha. Saznajemo da su na tome radili deset dana, a iako su inženjeri kompanije bili inače zatrpani poslom, bili su spremni da žrtvuju malo slobodnog vremena kako bi Petrinji što pre dostavili predlog na osnovu kojeg je Grad rešiće problem zbrinjavanja ljudi.

Međutim, kako Jutarnji list saznaje u razgovoru sa izvorima, neki od njih sumnjaju da će stambeni deo kontejnerskog naselja biti završen za mesec dana.

- Ne vidim kako će se postići ovim tempom. Meteorolozi najavljuju sneg, a u Petrinji se, koliko vidim, mešaju u izgradnju tog naselja već dve nedelje. Pazite, sada će biti potrebno ukloniti humus sa zemlje, zatim sipati najmanje 70 centimetara šljunka, a zatim trebate napraviti svu infrastrukturu kao što su vodovod i odvodnja, priključak struje, septička jama, putevi i prolazi sve ostalo što će ljudima biti potrebno za normalan život. Ako radimo ovim tempom, a pogotovo ako ne radimo u dve smene, mislim da će biti teško ispoštovati rokove - sumnja naš sagovornik.

Davor Skejić, šef Katedre za metalne konstrukcije Građevinskog fakulteta u Zagrebu, kaže da je poređenje sa Kinom nezahvalno i da je period od 30 dana od početka do kraja izgradnje kontejnerskog naselja u Hrvatskoj „sasvim pristojno“.

"Pazite, Kinezi su ga možda izgradili za osam dana, ali pre toga su sigurno proveli dosta vremena pripremajući dokumentaciju kako bi projekat bio uspešan, jer je dobar projekat temelj svega što sledi. Osim toga, izgradnja naselja za kontejnere nije nešto svaki dan, u tome nema puno iskustva. Mislim da bi trebalo da počnemo da brinemo samo ako se ti rokovi ispoštuju “, rekao je Skejić.

PROČITAJTE JOŠ: