Ulice Kumanova
FOTO: AP
Ulice Kumanova

FOTO: AP

Ulice Kumanova, Foto: FOTO: AP

* Albanska teroristička grupa koja je pokušala da podigne ustanak osuđena na 40 godina robije

* Makedonski sud zbog napada na Kumanovo osudio ih na 40 godina robije

* Tražili prava Albanaca oružjem

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio je danas osuđujuće presude Kumanovskoj grupi, ukupno 37 osoba je osuđeno zbog terorizma, a većina njih su građani tzv. Kosova.

Članovi Kumanovske grupe osuđeni su zbog pucnjave i nasilja u Naselju heroja do kojeg je došlo u Kumanovu u severnom delu Severne Makedonije i koja je trajala od 9. do 10 maja 2015. U neredima je stradalo 8 policajaca i 10 članova grupe, od kojih je 9 bilo s KiM, prenosi KoSSev.

Doživotne kazne za "Kumanovsku grupu"

AUTOR: Tanjug DATUM I VREME: 02.11.2017. 16:49 Krivični sud u Skoplju osudio je danas sedam članova tzv. "Kumanovske grupe" na doživotne kazne zatvora zbog terorizma, dok su ostali pripadnici te grupe dobili dugogodišnje kazne. Pripadnici Kumanovske grupe i njihovi pomagači, njih 37, optuženi su za terorističke napade u delu Kumanova nazvanom "Divo naselje".

 

Prva grupa osuđena je još novembra 2017. na ukupno 746 godina zatvora. Sedam članova grupe su osuđeni na doživotnu kaznu, 13 je dobilo kazne od 40 godina u zatvoru, a 6 po 20 godina.

Tokom dugogodišnjeg suđenja, članovi grupe su odbacili optužbe za terorizam tvrdeći da su želeli da upozore makedonske vlasti da "ne uspevaju da sprovedu prava Albanaca“ predviđena Ohridskim sporazumom potpisanim posle albanske pobune 2001. koja je završena davanjem većih prava Albancima.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj je u izjavi medijima zahtevao da članovi ove grupe budu izručeni Kosovu, gde bi odslužili kazne. Upravo su članovi ove grupe u kosovskoj javnosti često dovođeni u vezu sa Haradinajem, a kosovska vlada je čak izdvojila i sredstva za pomoć porodicama ove grupe i to u vreme dok je Haradinaj bio na čelu vlade.

Ramuš Haradinaj takođe je nakon odluke suda zatražio međunarodnu istragu, sa čim se saglasio i kosovski predsednik Hašim Tači.

Na odluku Apelacionog suda optuženi imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu.