Plaža u Grčkoj
Printscreen / Facebook / Σπύρος
Plaža u Grčkoj

Printscreen / Facebook / Σπύρος

Plaža u Grčkoj, Foto: Printscreen / Facebook / Σπύρος

Odakle se rodila ideja Opštini Centralnog ostrva Krf i Dijapontije, odnosno nadležnom savetniku Spirosu Neratzisu da ponude opuštanje na ovom prelepom ostrvu, samo 10 minuta od grada Krfa, kako navodi vest na portalu Enimerosi, nije nam poznato.

Ali su od 7. avgusta ove godine na ostrvu, koje je simbol srpskog stradanja i neraskidivih veza naša dva naroda postavljene ležaljke i suncobrani, koje građani mogu besplatno da koriste, naveo je pomenuti portal.

Postavlja se pitanje kako će izgledati uživanje u miru i tišini ostrva, na kome je pre nešto više od 100 godina sahranjeno 1.232 srpska ratnika u pojedinačnim grobnicama, odnosno kasetama i na kome se nalazi kosturnica, u kojoj su pohranjene kosti 1.532 nepoznata vojnika koji su živote dali za svoju otadžbinu?

Podsećanja radi:

U mestu Guvija na Krfu i danas postoji spomen ploča u znak sećanja na iskrcavanje srpske vojske i naroda na ovo ostrvo, a nakon prelaska kroz gudure Albanije prilikom povlačenja.

Ostrvljani su dočekali srpske stradalnike onako kako dolikuje.

Poznata je priča i o Janisu Janulisu, koji je svoju njivu ustupio za groblje boraca Drinske divizije. Čak i nakon što su kosti premeštene u mauzolej na ostrvo Vido, Janis nije obrađivao zemlju u znak poštovanja.

Neprijatan događaj:

I 2019. godine dogodio se sličan skandal kada je menadžment jednog restorana na ostrvu Vido postavio ležaljke.

Ležaljke su uklonjene dva dana posle sastanka koji su predstavnici Udruženja građana za zaštitu Vida iz grada Krfa imali sa gradonačelnikom Kostasom Nikoluzosom.

Tako je rešena velika neprijatnost koja je uznemirila javnost Srbije, ali i žitelje Krfa.

PROĆITAJTE JOŠ: