UPOZORENJE STIŽE IZ BRISELA Evropske zemlje su otvorile granice, ali srpski turisti neće lako moći preko grane

To praktično znači da građanima 15 zemlja koje su se našle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

Evropska unija
Evropska unija, Foto: Tanjug/AP

Iako je Savet EU doneo preporuku za otvaranje spoljnih granica EU za Srbiju i još 14 zemlja, primena ove preporuke isključivo je u nadležnosti zemlja članica, upozorili su večeras u Briselu.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka nema zakonski karakter, a da su zemlje članice ”odgovorne za primenu sadržaja preporuke”.

”Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

To praktično znači da građanima 15 zemlja koje su se našle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

Češka je tako već najavila da će otvoriti svoje granice samo za osam zemlja sa ove liste, a jedino za Srbiju i Crnu Goru ”bez ograničenja”, odnosno bez testova i karantina.

Sa druge strane, Nemačka bi tek trebalo da odluči da li će i pod kojim uslovima dozvoliti ulazaka zemalja sa ”dogovorene liste”.

Kako su granice uvek bile u nacionalnoj, pa i pokrajinskoj u slučaju Nemačke, nadležnosti zemlja članica, opšta je preporuka da se pre kretanja na put građani Srbije dobro raspitanju o uslovima koji važe u zemlji koja im je destinacija.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Lajos
  01/07/2020 - 11:31
  Ma sto ste toliko navali o tome dali Srbi mogu na ljetovanje preko granice.Pa u drugim zemljama se pisu apeli da ljudi ostanu u vlastotoj zemlji i ne odlaze u druge zemlje,pa sto ce se dogoditi Srbima,ako jednoljeto proveduu Srbiji,
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi