Granica
Tanjug
Evropska unija

Tanjug/AP

Evropska unija, Foto: Tanjug/AP

Iako je Savet EU doneo preporuku za otvaranje spoljnih granica EU za Srbiju i još 14 zemlja, primena ove preporuke isključivo je u nadležnosti zemlja članica, upozorili su večeras u Briselu.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka nema zakonski karakter, a da su zemlje članice ”odgovorne za primenu sadržaja preporuke”.

”Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Preporučujemo i:

To praktično znači da građanima 15 zemlja koje su se našle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

Češka je tako već najavila da će otvoriti svoje granice samo za osam zemlja sa ove liste, a jedino za Srbiju i Crnu Goru ”bez ograničenja”, odnosno bez testova i karantina.

Sa druge strane, Nemačka bi tek trebalo da odluči da li će i pod kojim uslovima dozvoliti ulazaka zemalja sa ”dogovorene liste”.

Kako su granice uvek bile u nacionalnoj, pa i pokrajinskoj u slučaju Nemačke, nadležnosti zemlja članica, opšta je preporuka da se pre kretanja na put građani Srbije dobro raspitanju o uslovima koji važe u zemlji koja im je destinacija.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

Lajos

01.07.2020 11:31

Ma sto ste toliko navali o tome dali Srbi mogu na ljetovanje preko granice.Pa u drugim zemljama se pisu apeli da ljudi ostanu u vlastotoj zemlji i ne odlaze u druge zemlje,pa sto ce se dogoditi Srbima,ako jednoljeto proveduu Srbiji,