KRIZA Građani na ulicama Skoplja (VIDEO)

Posle odluke predsednika Makedonije Đorđja Ivanova da pomiluje sve koji su bili osumnjičeni za učešće u skandalu oko prisluškivanja, revoltirani građani izašli su na ulice Skoplja, javio je RTS pozivajući se na makedonski sajt Plusinfo.

Skoplje  Makedonija
Skoplje, Ilustracija: Profimedia.rs

Kako se navodi, oni su jajima gađali kancelariju Ivanova, nakon cega su otišli ispred sedišta vladajuce partije VMRO-DPMNE i ispred zgrade Vlade.

Makedonski sajt Plusinfo navodi da je sa okupljenim građanima i lider opozicije Zoran Zaev.

Odmah nakon što je Ivanov pomilovao aktere afere prisluškivanja, nekoliko stotina pristalica opozicije okupilo se u centru Skoplja.
Okupljeni su skandirali protiv predsednika Ivanova, a kordon policije ih je sprečio da dodu do zgrade nakon cega su demonstranti jajima gadali i policiju. Prisustvo policije je nakon toga pojačano u gradu.

Napeta atmosfera je večeras ispred sedišta vladajuće makedonske stranke VMRO-DPMNE, gde je pristup blokiran, a opozicioni demonstranti su policajcima vikali "Spustite štitove" kako bi mogli da probiju kordon i dopru do zgrade.

To prenosi makedonski sajt Plusinfo i dodaje da je bilo i guranja između demonstranata i policije.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov doneo je danas odluku o pomilovanju svih koji su bili osumnjičeni za učešće u skandalu oko prisluškivanja, koji je izazvao političku krizu u toj zemlji, a lider opozicione Socijaldemokratske stranke Zoran Zaev smatra da je ova odluka "puč" i pozvao predsednika da podnese ostavku.

"Odlučio sam da okončam ovu agoniju za Makedoniju", izjavio je Ivanov u obraćanju novinarima, nakon što je obelodanio svoju odluku o obustavljanju svih istraga i sudskih postupaka povezanih sa skandalom oko prisluškivanja, preneo je Rojters.

Zaev smatra da je to puč i poziva Ivanova da podnese ostavku.

"Mi tražimo da Đorđe Ivanov podnese ostavku. Ukoliko to ne učini, dovešće zemlju na ivicu. Ovo danas je puč. Upotrebićemo sva sredstva da ga zaustavimo", rekao je Zaev novinarima, najavljujući da će pozvati na proteste zbog ove odluke.

Makedonska opozicija je prošle godine objavila snimke navodno dobijene prisluškivanjem telefona saradnika tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, a za koje tvrde da razotkrivaju kontrolu vlade nad novinarima, sudijama, službenicima iz javnog sektora, kao i izborne manipulacije.

Zoran Zaev, lider opozicione Socijaldemokratske stranke, optužio je Gruevskog i njegovog šefa protiobaveštajne službe Sašu Mijalkova da je organizovao prisluškivanje više od 20.000 ljudi.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi