Skoplje  Makedonija
Profimedia.rs
Skoplje  Makedonija

Profimedia.rs

Skoplje, Ilustracija: Profimedia.rs

Kako se navodi, oni su jajima gađali kancelariju Ivanova, nakon cega su otišli ispred sedišta vladajuce partije VMRO-DPMNE i ispred zgrade Vlade.

Makedonski sajt Plusinfo navodi da je sa okupljenim građanima i lider opozicije Zoran Zaev.

Napeta atmosfera je večeras ispred sedišta vladajuće makedonske stranke VMRO-DPMNE, gde je pristup blokiran, a opozicioni demonstranti su policajcima vikali "Spustite štitove" kako bi mogli da probiju kordon i dopru do zgrade.

To prenosi makedonski sajt Plusinfo i dodaje da je bilo i guranja između demonstranata i policije.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov doneo je danas odluku o pomilovanju svih koji su bili osumnjičeni za učešće u skandalu oko prisluškivanja, koji je izazvao političku krizu u toj zemlji, a lider opozicione Socijaldemokratske stranke Zoran Zaev smatra da je ova odluka "puč" i pozvao predsednika da podnese ostavku.

"Odlučio sam da okončam ovu agoniju za Makedoniju", izjavio je Ivanov u obraćanju novinarima, nakon što je obelodanio svoju odluku o obustavljanju svih istraga i sudskih postupaka povezanih sa skandalom oko prisluškivanja, preneo je Rojters.

Zaev smatra da je to puč i poziva Ivanova da podnese ostavku.

"Mi tražimo da Đorđe Ivanov podnese ostavku. Ukoliko to ne učini, dovešće zemlju na ivicu. Ovo danas je puč. Upotrebićemo sva sredstva da ga zaustavimo", rekao je Zaev novinarima, najavljujući da će pozvati na proteste zbog ove odluke.

Makedonska opozicija je prošle godine objavila snimke navodno dobijene prisluškivanjem telefona saradnika tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, a za koje tvrde da razotkrivaju kontrolu vlade nad novinarima, sudijama, službenicima iz javnog sektora, kao i izborne manipulacije.

Zoran Zaev, lider opozicione Socijaldemokratske stranke, optužio je Gruevskog i njegovog šefa protiobaveštajne službe Sašu Mijalkova da je organizovao prisluškivanje više od 20.000 ljudi.