Milo Đukanović
EPA/BORIS PEJOVIC
Milo Đukanović

EPA/BORIS PEJOVIC

Milo Đukanović, Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Đukanović je rekao da stravične brojke o preminulim kao i obolelim u Crnoj Gori iziskuju ažurno uvođenje i efikasnu primenu epidemioloških mera, zatvaranje granice za ulazak u državu bez PCR testa, kao i ubrzanje procesa imunizacije stanovništva.

- U cilju zaštite građana moramo se uzdići iznad podela - rekao je Đukanović.

On je rekao da je za nešto više od 11 meseci, od posledica infekcije koronavirusom preminulo je više od 1.000 građana Crne Gore.

- Ono što je u aprilu ili maju prošle godine bila tužna vest u prijateljskim zemljama širom sveta sa daleko većim brojem stanovnika, zbog čega sam šefovima država u ime građana Crne Gore i u svoje ime upućivao izraze saosećanja i solidarnosti, danas je naša tragična realnost - kazao je Đukanović.

On je rekao da stravične brojke u svakodnevnom broju porasta obolelih i preminulih, ne smeju nikoga da ostave ravnodušnim.

- Zdravlje naših građana je u ozbiljnoj opasnosti - rekao je Đukanović i apelovao na državne institucije i građane "da se vratimo onim aktivnostima i odgovornom ponašanju, kao u prvom talasu".

- Više nego ikada potrebni su nam sistemski pristup, timsko delovanje nadležnih institucija, profesionalnost, efikasnost i solidarnost u obavljanju svih poslova. U tom cilju neophodni su ažurno uvođenje i energična primena mera, efikasna kontrola njihovog poštovanja, zatvaranje granice za ulazak u Crnu Goru, bez PCR testa, kao i ubrzanje procesa imunizacije u interesu efikasnije i dugoročnije zaštite zdravlja stanovništva - rekao je Đukanović.

- Da bi uspeli u tome, moramo se uzdići iznad svih podela, zaboraviti na međusobne optužbe i na sve razlike i nesuglasice političke i druge prirode, pokazati da smo kao društvo dorasli ovom izazovu i vremenu u kojem živimo - istakao je on.

Pročitajte još: