Kod komšija poskupelo gorivo, šta to znači za Srbiju?

Gorivo je ponovo skuplje

Gorivo
Gorivo, Foto: Shutterstock

Nakon dve sedmice pada, od ponoći su opet poskupele sve vrste goriva na benzinskim pumpama u Hrvatskoj.

Litra Eurodizela skuplja je 6 lipa po litri i sada stoji 8,28 kuna (1,09 evra). Za pun rezervoar od 50 litara potrebno je izdvojiti tri kune (40 centi) više nego dan pre. Eurosuper 95 je poskupeo 4,5 kune za pun rezervoar.

Oštro je rasla i cena plina za automobile, koji je prošle nedelje koštao 4,01 kunu (0,53 evra), dok mu je sada prosečna cena 9,35 kuna po litri (1,24 evra).

Da li ste vozač?

Ukupan broj glasova: 68

 • Da: 91% (62)
 • Ne: 9% (6)

Cena nafte na svetskim tržištima prošle nedelje je oštro porasla, a analitičari očekuju da bi taj trend trebalo da se nastavi.

Cene goriva u Srbiji

Cena goriva u Srbiji raste dinamikom koja se baš i ne dopada vozačima. Prvo su pratile periode velikog pada cene nafte a zatim i period porasta te cene na svetskom tržištu.

Od početka jula, gorivo je poskupelo za 12 do 15 dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 137 dinara, a dizel za oko 146 dinara. Da podsetimo, krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara.

Analize pokazuju da je od 21. aprila do danas crno zlato poskupelo za oko 20,77 dolara, dok je benzin u istom periodu skuplji za 13,32 dinara, evrodizel za 12, a auto-gas za 4,37 dinara. Ako nafta nastavii da raste, činjenica je da će trgovci podizati i svoje cene u maloprodaji.

Ovih dana konkretno, osim berze, na rast, pre svega dizela utiče i to što se u Srbiji smanjuju zalihe sirove nafte.

Kako bude rasla privredan aktivnost, i kako se bude oporavljala ekonomija, i inudstrije poput automobilske, tako će rasti i cena nafte.

Osim akciza, u cenu goriva se uračunavaju i posebne naknade za obavezne državne rezerve, PDV, naknada za energetsku efikasnost, markiranje goriva...

Povezane vesti

 • Korisnik: miki
  23/09/2020 - 04:18
  kod hrvata je i posle poskupljenja mnogo jeftinije nego kod nas,najskuplje je gorivo u srbiji
 • Korisnik: Aca
  22/09/2020 - 10:29
  Lopovska banda.....Kolika je cena goriva u Makedoniji......za 50 dinara je jeftinje nego kod nas....Sta smo mi ...
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi