Samit G7, Emanuel Makron
Tanjug/AP
Samit G7, Emanuel Makron

Tanjug/AP

Samit G7, Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

* Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da je Bosna i Hercegovina "tempirana bomba

* Makron je istakao a se ta zemlje suočava s problemom džihadista povratnika

* Pitanje nisu ni Severna Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da je Bosna i Hercegovina "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku".

U opsežnom intervjuu za londonski "Ekonomist", on je govorio i o Bosni i Hercegovini, istakavši da se ta zemlje suočava s problemom džihadista povratnika.

"Uveren sam da, prvo, moramo reformisati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne sluše svrsi. Nisu strateške. Takođe nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region (Zapadnog Balkana), prvo pitanje nisu ni Severna Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista", rekao je Makron.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kako prenosi portal Klix.ba, on je kao treći problem naveo potrebu izmena i procedura primanja novih članova EU pre početka pregovora.

"Ako to uspemo reformisati u nadolazećim mesecima, biću spreman ponovo početi pregovore - ako i oni postignu dodatne napore. Ne želim nijednog novog člana dok ne reformišemo samu Evropsku uniju", istakao je francuski predsednik.

Govoreći o protivljenju Francuske da se Severnoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju, poručio je da se "polovina država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom".

 

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"