Milorad Dodik
Tanjug/Filip Krainčanić
Milorad Dodik

Alo!/Petar Marković

Milorad Dodik, Foto: Alo!/Petar Marković

– Republika Srpska neće primiti migrante i formirati centre za njih, niti će joj neko nametnuti da to mora uraditi. Mi ne radimo ništa spekulativno, samo želimo da osiguramo bezbednost Republike Srpske – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, formiranje centara za migrante nije doprinos bezbednosti Republike Srpske i zato ih neće tamo biti.

– A da bismo sproveli tu odluku, formiraćemo strukture bezbednosti koje mogu to da sprovedu – pojasnio je Dodik.

On je istakao da bi rezervni sastav policije mogao biti koristan u smislu da se angažuje shodno nekim ad hok situacijama, kao što je migrantska kriza.

Migranti, Kale

EPA/JEREMY LEMPIN

– Međutim, napravila se atmosfera da je Republika Srpska mesto koje se kao militarizuje, što nije tačno. Ja sam za demilitarizaciju i da ostanu određene policijske snage – rekao je Dodik, koji je predsedavajući Predsedništva BiH.

On je ocenio da od Oružanih snaga BiH nema nikakve koristi i poručio da one neće izaći na granicu sa Srbijom.

– Fronteks /evropska policija za zaštitu granica/ neće biti na granici sa Hrvatskom, niti će Oružane snage BiH biti na granici sa Srbijom – naglasio je Dodik.

On je podsetio da je ranije predložio da se kroz strukture bezbednosti organizuju zajednički timovi kako bi kontrolisali migrantsku krizu.