Fabrika
AP
Fabrika

AP

Fabrika, Foto: AP

Tako je jedna banjalučka fabrika papira u 2020. godini prijavila dobit od 6,7 miliona maraka (nešto više od 3.4 miliona evra), što je preko pedeset puta više nego godinu dana ranije.

Ovo preduzeće je poslovne prihode u prošloj godini zadržalo na nivou iz 2019. godine, ali je rashode smanjilo za skoro deset miliona maraka ili 13 odsto, zahvaljujući drastičnom padu cena sirovina, prvenstveno celuloze i mazuta.

- Poslovnu 2020. godinu je obilježio rast obima proizvodnje na papir mašini ali i blagi pad proizvodnje i prodaje na konfekcijskim linijama. Značajan je i rast prodaje džambo rola. Uprkos svim poslovnim izazovima uspjeli smo da uz dodatne napore proširimo i proizvodni asprotiman, naveli su iz ove fabrike u notama uz finansijske izvještaje.

Dodaju da su na tržištu Jugoistočne Evrope ostvarili značajan rast prihoda od prodaje gotovih proizvoda.

- Pored sada već tradicionalno dobre prodaje na domaćem tržištu, značajan rast prometa je ostvaren na tržištu Srbije, Crne Gore, Makedonije. Vratili smo se i na tržište Kosova nakon što su ukinute takse za uvoz proizvoda iz Bosne i Hercegovine, kažu iz fabrike.

Dodaju kako su orjentisani na prodaju prema povezanim preduzećima jer se tako proizvodi plasiraju brže do krajnjeg potrošača, uz manje troškove prodaje i zastupljenost kompletnog asortimana bez obzira u kojoj od njihovih fabrika je izrađen.

PROČITAJTE JOŠ: