Milorad Dodik
EPA/STEPHANIE LECOCQ
Janez Janša, Foto: printskrin youtube

On se na Tviteru oglasio povodom pisanja medija u BiH da je predao „non-paper" predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu u kojem navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti završetak raspada Jugoslavije.

Janša je naveo da se poslednji put sreo sa Mišelom prošle godine i dodao da je teško fizički mogao da mu bilo šta preda u februaru ili martu ove godine.

Fena je ranije prenela da je član Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio da je slovenački predsednik Borut Pahor, prilikom nedavne posete Sarajevu, rekao da su u poslednje vreme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Komšić je izjavio da je nakon toga Pahor upitao: „Možete li se vi u BiH mirno razići?".

Kako navodi Komšić, on i Šefik DŽaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsedavajući Milorad Dodik izneo suprotan stav.

- Jeste, istina je! Između ostalog, ali ne samo zbog toga, smo i poslali non paper - kazao je Komšić potvrđujući za Fenu da je slovenački predsednik postavio takvo pitanje.

Sarajevski portal Kliks podseća da je nakon Pahorove posete Dodik u dva navrata potencirao priču o mirnom razlazu, između ostalog kazavši da se takvi glasovi mogu čuti u određenim krugovima u Evropi.

Dodik, navodi se, očito tu misli na podršku evropske desnice, koja je poslednjih godina znatno ojačala u nekim zemljama poput Mađarske, ali i Slovenije u liku i delu premijera Janeza Janše.

Pojedini mediji su podsetili i na Pahorov govor u Parlamentu Severne Makedonije 25. septembra prošle godine kada je rekao da "ako nema proširenja Evropske unije ili proširenja, polako će se zavladati teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je potrebno uspostaviti etničke granice umesto postojećih".

- Iz istorijskog iskustva znamo da su vrlo male šanse da se takav proces odvija na miran način bez sukoba koji bi takođe mogli ugroziti sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi generalno. Zbog toga sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan isključivo političko pitanje, koje takođe zahteva još promišljeniju strategiju Evropske unije - kazao je tada Pahor.

Podsetili su i da u svetlu evropske perspektive Zapadnog Balkana, Pahor priprema sastanak čelnika inicijative Proces Brdo - Brijuni, zakazan za maj.

Inače, u Predsedništvu BiH održan je danas sastanak Komšićevih savetnika i ambasadorke Slovenije u sarajevu Zorice Bukinac, a povodom medijskih natpisa o navodnom dokumentu koji je slovenački premijer Janez Janša uputio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, preneo je Tanjug.

Oglasili se iz Kabineta slovenačkog predsednika: Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH

Predsednik Slovenije Borut Pahor zagovornik je Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvek dosledno naglašava, saopšteno je za sarajevsku N1 tv iz kabineta slovenačkog predsednika.

- Predsednik Pahor želi da BiH što pre postane deo Evropske unije. Stalno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio i BiH koja je trenutno najslabije formalno povezana sa EU - navodi se u saopštenju.

Ističu da Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu.

Komentari (2)

Srpko

12.04.2021 18:10

Suska se suska da ce biti nova drzava REPUBLIKA SRPSKA!!! Ziveo Dodik!!!

DDb55

12.04.2021 18:59

Pretiti ratom i silom u jednoj demokratiji nije uopšte dobro, kao ignorisati naš srpski narod u RS je antiustavno i antidemkratski.