Redžep Tajip Erdogan
EPA
Redžep Tajip Erdogan

EPA

Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA

On je to rekao povodom video obraćanja Erdogana na onlajn Nacionalnoj konferenciji Pokreta za prava i slobode (MRF), opozicione stranke sa velikim brojem etničkih Turaka u Bugarskoj.

Radev je na radiju Darik rekao da Erdoganovo obraćanje "priznaje ambicije da učestvuje u političkom životu Bugarske i da je to nedopustivo". Bugarski šef države tvrdio je da je premijer Bojko Borisov, Erdoganov blizak lični prijatelj, kanal tog uticaja, prenosi bugarska agencija BTA.

Može li Turska da postane glavna sila na Balkanu?

 

Po mišljenju Radeva, Erdoganovo obraćanje dovodi u pitanje reputaciju MRF-a kao nacionalno odgovorne političke snage.

"Turska je prijatelj, partner i saveznik i radije ne bih da ovo utiče na naše odnose. Nadam se da se nećemo vratiti na odnose iz marta 2017. godine, kada su se turske vlasti otvoreno umešale u naš izborni proces. nadam se da se Turska neće mešati u ovu predizbornu kampanju“, rekao je bugarski šef države za Darik Radio.

Erdogan je u svom obraćanju govorio o dobrosusedskim odnosima dve zemlje i čestitao kabinetu Bojka Borisova na naporima da se izbori sa zdravstvenom krizom.

Karadaji, koji je ponovo izabran za lidera MRF-a na Nacionalnoj konferenciji prošle subote, rekao je kasnije za Darik Radio da je Erdogan pozvan da se obrati Nacionalnoj konferenciji MRF-a u svojstvu lidera Stranke pravde i razvoja, jedne od četiri najveće turske političke stranke, a ne kao predsednik.

Karadaji veruje da je Radev pogrešno protumačio Erdoganovo obraćanje jer je predsednik Turske, ali kao takav nije pozvan da govori na mrežnoj konferenciji MRF-a.