NESVAKIDAŠNJA NESREĆA U SLOVENIJI Eksplodirala granata iz Prvog svetskog rata i usmrtila čoveka

Policajci su odmah izašli na lice mesta i započeli istragu o nesrećnom događaju

Oružje, granata mina , minobacač
Oružje, granata mina , minobacač, Foto: Profimedia

Topovska granata zaostala iz Prvog svetskog rata ubila je 64-godišnjeg muškarca u naselju Voglar kod Nove Gorice u zapadnoj Sloveniji, blizu granice s Italijom, objavljeno je u četvrtak.

Kako je objavila lokalna policija, do nesreće je došlo u sredu oko 14.30 sati, prilikom nekontrolisane eksplozije 75-milimetarske topovske granate francuske proizvodnje iz vremena Prvog svetskog rata.

Policija nastavlja istragu, a do sada je prikupila podatke i pregledala mesto nesreće koja se dogodila ispred ulaza u garažu jedne stambene zgrade. Granata je odmah usmrtila 64-godišnjeg meštanina.

- Policija je danas nastavila istragu o okolnostima incidenta - saopštili su iz MUP.

Eksplozija opasnih ostataka granate izazvala je materijalnu štetu na stambenoj zgradi, a policija je o svemu obavestila i državno tužilaštvo.

Taj deo teritorije Slovenije je do 1918. bio u sastavu Austrougarske i front u sukobu austrougarskih i italijanskih snaga, nakon ulaska Italije u rat na strani Antante.

Na tom je području, gde su se odvijale mnoge ofenzive i kontraofenzive, još ima opasnih neeksplodiranih ubojitih sredstava iz vremena prvog, ali i Drugog svetskog rata, pa te lokalitete znaju da posećuju kolekcionari i sakupljači ratnih i istorijskih memorabilija.

U prošlosti se zbog toga već dogodilo dosta nesreća zbog neprimerenog rukovanja, koje su završile sa teškim telesnim povredama, ali i smrtnim slučajevima, što se verovatno dogodilo i u ovom nesrećnom slučaju.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi