Edi Rama
Youtube/Printscreen
Edi Rama

Youtube/Printscreen

Edi Rama, Foto: Youtube/Printscreen

Godinama Albanija bezuspešno „baca oko“ na teritorije svojih suseda, kulturno i versko nasleđe, ali i istorijske ličnosti pokušavajući da ih, uprkos činjenicama, predstavi kao svoje.

Nedavno je prištinska Koha objavila da pravoslavni manastiri i crkve iz perioda Nemanjića ne pripadaju Srbiji, već da je u pitanju navodno „drevno albansko nasleđe“ nastalo na vizantijskim spomenicima u srednjem veku.

To je bio samo nastavak obmane koju je nekoliko meseci ranije započela albanska televizija „Top kanal“ u navodno dokumentarnom filmu u kojem se srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji proglašava albanskim, a Srbija biva optužena za krađu albanske istorije

Nakon reakcije srpske strane, da su to svetinje srpske pravoslavne crkve i kulturno nasleđe Srbije i da će tako i ostati, albanska strana je utihnula.

San o „velikoj Albaniji“ posebna priča

„Velika Albanija“ se još 2013. nalazila na naslovnoj strani udžbenika geografije za četvrti razred srednje škole u Albaniji. Mapu čini međunarodno priznata država Albanija obogaćena sa „albanskim područjima“ u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. Pored Kosmeta, u Srbiji je kao albansko ucrtano i područje Bujanovca i Preševa. Sva „albanska područja“ su grafički odvojena od mape Albanije, ali su označena istom bojom.

I dok Albanci sanjaju svoj veliki san, Balkan tretiraju kao švedski sto sa koga uzimaju šta god stignu i proglašavaju svojim. Ipak, od činjenica, ne mogu sakriti sve što su pokušali da ukradu.

Pročitajte još:

Komentari (4)

Toma

01.10.2020 13:28

Mini Šengen im pomaže.

Čika Crni

01.10.2020 16:10

On bi od svega po parče, a mi opet prvi da pomognemo ako zadrma neki novi zemljotres.....

lalaprva80@gmail.com

01.10.2020 17:11

Tipicno za arnauta , za divlje pleme , kraj , mogu oni da zavrse sve skole ovog sveta , ostaju isti , ne pricam napamet !!!

Milan

01.10.2020 21:52

Pa to su verovatno dogovorila dva najveća prijatelja na Balkanu.