Milo Đukanović
Youtube/Printscreen
Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović

Milo Đukanović, Foto: EPA/Boris Pejović

 

* Milo Đukanović je prisustvovao ceremoniji obeležavanja početka Drugog svetskog rata u Varšavi

* On je ostao iznenađen zbog toga što Poljska na ceremoniju nije pozvala delegacije Rusije i Srbije

* Srbi, Rusi i Crnogorci su podneli velike zasluge i žrtve za oslobođenje Evrope od fašizma

Jedini koji je javno pomenuo da je i Srbija i Rusija neizostavno trebalo da budu u Varšavi, na ceremoniji obeležavanja početka Drugog svetskog rata bio je crnogorski predsednik Milo Đukanović.

- Ceremonija obeležavanja 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata bi bila još potpunija da je na njoj učestvovala i Rusija, kao i predstavnici nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srbije - izjavio je u Varšavi predsednik Crne Gore Milo Ðukanović.

Pročitajte još:

- Imam na umu tu grandioznu ulogu koju je tadašnji Sovjetski Savez imao u oslobađanju Evrope i u savezničkoj pobedi nad fašizmom - kazao je Đukanović, koji je prisustvovao obeležavanju godišnjice u Poljskoj.

Republika Srpska neće sa vama! Hvala vam, daleko vam kuća od naše bila!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 01.09.2019. 17:00 Poruka da su dosta trpeli od njih Radovan Višković, premijer, Republika Srpska, Foto: Printscreen youtube * Premijer Republike Srpske Radovan Višković * Poručio NATO paktu * Republika Srpska ne namerava da uđe u taj savez Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će srpski narod u ko zna koliko narednih godina trpeti posledice NATO bombardovanja i da zato Republika Srpska ima jasan stav o pitanju NATO.

On je istakao da žali i što se na tom dogadaju nisu pojavili predstavnici "nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srba". Srbi su, kako je to Đukanović rekao, zajedno sa njima (Crnogorcima) dali nemerljiv doprinos jednoj velikoj pobedi u Narodno-oslobodičkoj borbi, a koja je predstavljala važan deo ukupne pobede nad fašizmom.

Obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata, prema njegovim rečima, značajno i zbog toga što počinje da bledi sećanje na važnost događaja kao što je taj rat.

- I to ne da blede samo zbog protoka vremena, nego, posebno u Evropi, zbog rasta političkog rejtinga ekstremno desnih politika, koje pokušavaju da prekrajaju istoriju, pokušavaju da relativiziraju zasluge osolobodilaca i pobednika nad fašizmom i istovremeno da relativizuju odgovornost onih koji su se objektivno u tom vremenu našli na strani fašizma - naveo je Đukanović.

Milo Đukanović

AP

Milo Đukanović, Foto: AP

Komentarišući ovakav stav Đukanovića, koji je za mnoge u Crnoj Gori bio iznenađenje, analitičar Igor Damjanović primećuje da se "mora konstatovati da je, ma koliko to javnosti u Crnoj Gori zvučalo čudno, jedino negodovanje zbog nepozivanja Srbije i Rusije došlo od Mila Đukanovića".

Kolinda usred emisije stisla pesnicu i lupala šakom o sto! "Nikada više nijedan srpski tenk neće ući u Vukovar!"

AUTOR: Alo.rs/Kurir/I.L. DATUM I VREME: 02.09.2019. 08:05 Skandalozno ponašanje hrvatske predsednice! Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Twitter printscreen * Kitarović godtovala na javnom servisu * Usred emisije imala skandaloznu gestikulaciju pred kamerama * Udarala pesnicom o sto kad je pričala o Srbiji Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pokazuje sve više agresije u javnim nastupima, a okidač za zapaljive poruke gotovo po pravilu su joj Srbi i Srbija.

- Ne vjerujem da je ovde po sredi reč o nekoj diskretnoj najavi promene političkog kursa, već pre je reč o izolovanom, slobodnom i razumnom političkom stavu crnogorskog predsednika, ili možda o posrednoj poruci organizatoru — da su nepozivanjem Srbije i Rusije prevršili svaku meru - smatra Damjanović.

On dodaje da jučerašnja manifestacija u Varšavi, povodom 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata, prestavlja jedno od najgrubljih primera skrnavljenja antifašističke tradicije.

BONUS VIDEO: Ramuš Haradinaj će biti osuđen na doživotnu robiju?!

 

Komentari (2)

Sasa.pariz

03.09.2019 21:46

Mogu samo sa te mrze

Dragan

03.09.2019 22:49

Realno prija to što je rekao ali je za oproštaj ipak malo zakasnio. Neka svako od nas živi svojim životom, razdvajanjem smo dokazali da možemo jedni bez drugih. Svako približavanje stvara mogućnost za novi udarac.