Crna Gora, Milo Đukanović, izbori
Tanjug/AP
Crna Gora, Milo Đukanović, izbori

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Đukanović je nakon poraza na izborima 30. avgusta kazao da očekuje kohabitaciju sa mnogo izazova. Za nešto više od mesec od kada smo ušli u nju, Đukanović je stopirao neke vrlo važne poteze vlade - od nepotpisivanja više zakona među kojima su i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, odbio je zahtev Vlade da opozove sedam ambasadora kao i smene čelnih ljudi Vojske Crne Gore.

Kako se saznaje, Đukanović je na sastanku najavio da će potpisati zakone kada se ih Skupština ponovo usvoji 20. januara. Ipak, lider DPS-a nije isključio mogućnost da će njegova stranka pred Ustavnim sudom pokrenuti pitanje ustavnosti Zakona o slobodi veroipovesti.

Preporučujemo:

Kada je reč o smjenama u vojsci, dogovoreno je da to pitanje mora biti rešeno dijalogom, odnosno da se pre svega ispoštuje protokol, tako što će se na tu temu razgovarati na sednici Saveta za odbranu i bezbednost.

Pitanje opoziva ambasadora, jedino je koje nije precizirano do kraja. Navodno, i na tu temu, Vlada i predsednik trebalo bi da dalje razgovaraju i da se dogovaraju, a ne nikako da bilo ko donosi samostalno odluke.

- Bez institucija i njihovog daljeg razvoja, nema ni demokratskog ni ekonomskog napretka zemlje - navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsednika Skupštine Alekse Bečića i premijera Zdravka Krivokapića.

- Na sastanku su razmotrena pitanja koja se tiču funkcionalnosti države, institucija i njihovog daljeg razvoja, bez čega nema ni demokratskog ni ekonomskog napretka zemlje. Iskazana je spremnost da se taj interes sledi kao zajednički nacionalni interes i unapređuje zajednička odgovornost prema potrebi daljeg razvoja Crne Gore kao evropskog društva, kvalitetnijeg životnog standarda i slobode pojedinca.

- Razgovarano je i o pitanjima koja su bila predmet nerazumevanja u prvim etapama funkcionisanja kohabitacije i iskazana je spremnost da se većom inicijativnošću za saradnju i konstruktivnošću u dijalogu unapređuju i stvaraju uslovi da imamo model kohabitacije, koji će voditi efikasnijem funkcionisanju vlasti i doprinositi kvalitetnijem legitimisanju Crne Gore i njene demokratije u međunarodnoj javnosti - zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još:

Komentari (1)

KIKI

16.01.2021 02:20

dobar je milo . ipak ce on pokopati sve velikosrpske snove .