Dubrovnik
profimedia.rs
Dubrovnik

profimedia.rs

Dubrovnik, Foto: profimedia.rs

Ujedinjene nacije su nedavno objavile izveštaj o zagađenju atmosfere, po kojem bi, kako trenutno stvari stoje čak i prema najoptimističnijim predviđanjima, svet do 2100. godine mogao biti topliji za najmanje tri stepena Celzijusa. 

S druge strane, kako je objavila američka nacionalna akademija nauka, zbog povećanja temperature doći će i do porasta nivoa mora za 4,3 do 9,9 metra, a hrvatski mediji su se pozabavili time kako bi u tom slučaju izgledala njihova obala.

Kako se navodi, samo u slučaju porasta od jednog ili dva metra, „sve rive na Jadranu bile bi poplavljene, a u slučaju porasta nivoa mora za četiri metra i gotovo svako staro gradsko jezgro“.

„U slučaju podizanja nivoa mora od devet metara, Trogir bi postao atrakcija za ronioce, kao i Dioklecijanova palata, Poljud... Nestalo bi pola Makarske. More bi prodrlo i do pola puta do Mostara, nastradala bi i mnoga ostrva. U Dubrovniku bi veći deo starog grada bio pod vodom, nastradali bi Cavtat i Kupari, dok bi Zadar praktično nestao. Česte bi bile i uraganske oluje u tim uslovima, a ušća jadranskih reka bi se pretvorila u mrtve zalive“, navodi između ostalog „express.hr“.

Sveti Stefan ispod vode

Ukoliko dođe do porasta nivoa Jadranskog mora, bila bi ugroženo i Crnogorsko primorje. S obzirom na to da prognoze predviđaju rast i do gotovo deset metara, na udaru bi se našli svi gradovi od Herceg Novog do Kotora, Budve... Dok bi luksuzno naselje Sveti Stefan ostalo ispod vode.

Komentari (5)

Dragan

11.08.2018 11:57

Pa naravno. I ne vode se ratovi tek tako, već zbog nekog razloga. Zemljina kugla sama od sebe se sasvim sporo okreće, a tako istodobno i njena 3 sloja. Sve što sporije se uvrće sve više zemljotresa. U stanama, kao i kopnu, nalazi ee mnogo više vode, nego u svim okeanima, i kada počinje da se pomera onda sve ide svojim tokom. Na sve to dolazi i nagib zemlj. kugle, tako da dan neče trajati 24 h, već 28h, a noć 6 meseci. Vode između evrope i USA neće postojati ništa sem peska.

uh

11.08.2018 16:08

@Dragan - Ma šta mi napriča

Neko

11.08.2018 15:10

Ako i treba sve da potopi,njih pogotovo,ali i amere itd.Vec je pocelo,a oni teraju silu,onaj celavi Tramp,pokazuje moc,a pola zemlje mu gori..pa ajde k...e pokazi moc prirodi,tezak degenerik i kompleks,tacne su objave o njemu.

niko

11.08.2018 16:07

@Neko - Prvo nije Tramp ćelav ima kosu ko detlić. Drugo, ako je toliko moćan što ne ugasi onolike vatruljine u svojoj zemlji ali izgleda da ne može. Bog neda.

dexi

11.08.2018 17:23

Sve što pročitam loše u vezi Hr. I Cg. bolje se osećam, jeste ružno al je tako