Zadar, trupe
Tanjug
Zadar, trupe

Tanjug

Zadar, trupe, Foto: Tanjug

Nakon što su britanski padobranci, pripadnici britanskog ratnog vazduhoplovstva, Kraljevskih vazdušnih snaga prošle sedmice učestvovali u nizu incidenata u Zadru, gde su došli na odmor iz Udbine nakon vojnih vežbi NATO snaga, iz Ambasade Velike Britanije u Zagrebu poručili su da je o tome pokrenuta istraga.

Vojska Velike Britanije Britanska vojska

Profimedia

Kako se primećuje iz Ambasade nisu rekli hoće li, kako se navodi, izgredici biti kažnjenji zbog svog ponašanja.

Pdseća se da su od prošlog ponedeljka do danas britanski vojnici učestvovali u dvadesetak javnih izgreda. Od toga da su navodno urinirali po ulici, divljali u kafićima, da nisu plaćali račune do toga da su se vulgarno ponašali prema devojkama, bili nasilni i narušavali javni red i mir.

Pet vojnika je za sada na Prekršajnom sudu u Zadru kažnjeno novčanim kaznama.

PROČITAJ JOŠ:

U međuvremenu su se dogodili novi incidenti, piše Slobodna Dalmacija, a jedan od incidenata koje su građani prijavili, ali policija na mestu događaja nije zatekla počinioce, dogodio se kada su četiri pijana ili, kako kažu, možda drogirana vojnika upala u dvorište jedne privatne kuće u Petrčanima gde je bio trogodišnji sin vlasnika. Jedan od vojnika pokušao je da dohvati dete, ali je u tom trenutku na njega nasrnuo dečakov otac i zadao mu nekoliko udaraca.

Britanski vojnici su tada otišli u nepoznatom pravcu.

U poslednjem incidentu koji je prijavljen u utorak, oko 9.30, britanski vojnici su remetili red i mir na zadarskoj rivi. Policija ih nije zatekla na mestu incidenta. Neki svedoci tvrde da je jedan britanski vojnik nogom odvalio kameni stub na šetalištu ispred crkve sv. Marije u Zadru.