Milorad Dodik
Tanjug/Filip Krainčanić
Milorad Dodik

Printscreen Youtube

Milorad Dodik, Foto: Printscreen Youtube

Kako se navodi, Dodik je u pismu pozdravio inicijativu Trampa za normalizaciju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ocenivši da je reč o istorijskim sporazumu i izražavajući uverenje da će on doprineti miru, stabilnosti i prosperitetu regiona.

- Kao srpski član Predsedništva BiH, želim da dam doprinos i podršku vašim mirovnim inicijativama u vezi s Izraelom. Zbog toga sam u Predsedništvu BiH inicirao prebacivanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim - napisao je Dodik Trampu u pismu upućenom 9. septembra.

U nastavku pisma, Dodik je objasnio da je proces donošenja odluka u Predsedništvu BiH takav da sva tri člana moraju glasati "za" i da će za njegov predlog biti potrebno i odobrenje još dva člana Predsedništva.

- Nadam se da će članovi Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda razumeti da bi ova odluka bila veliki doprinos u postizanju konačnog mirovnog rešenja za Izrael, a Bosna i Hercegovina bi sledila primer Sjedinjenih Američkih Država - poručio je Dodik.

Druga dva člana Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, bili su protiv Dodikove ideje o premeštanju Ambasade BiH iz Tela Aviva u Jerusalim.

Pročitajte još: