Nemačka policija
Facebook/Printscreen
Nemačka policija

Facebook/Printscreen

Nemačka policija, Foto: Facebook/Printscreen

Profesor medicine Kristijan Kretek vodi Kliniku za traumatološku hirurgiju Medicinskog fakulteta u Hanoveru (MHH), inače jednu od najpoznatijih na svetu, u koju je smešten Krstović. Kada su ga novinari "Cajta" Katerina Lobenštajn i Klas Tatje posetili, pokazao im je kesicu sa srebrnastim metalom. Delovao je kao da je otopljen. To je izvadio iz tela Igora Krstovića i rekao: "To su meci koji lete velikom brzinom. Kada pogode kost, prave ogromne rupe", izjavio je doktor, a preneo Dojče vele.

Činjenica je da nemačke klinike primaju inostrane pacijente koji su spremni da plate više od milijardu evra. Jedan od njih je i Igor čije je lečenje koštalo 91.000 evra.  

Pismo iz Podgorice

U ponedeljak, 03.02. Kristijan Kretek dobija mejl iz Crne Gore. U njemu centralna klinike iz Podgorice piše da želi da im uputi jednog pacijenta, ali nije bio preciziran razlog ranjavanja. Molba iz Crne Gore je glasila: "Preuzeti pacijenta što pre". Kretek je, kako je opisao, odmah konstatovao: "Ukoliko ga za nekoliko dana ne bude operisao specijalista, pacijent će najverovatnije izgubiti ruke i noge". Odgovorio je Podgorici istog popodneva: "Dobrodošli ste u bilo kom trenutku, ali uz dva uslova: pacijent mora da bude u stanju da podnese transport i mora sam da snosi troškove lečenja." Četiri dana posle, Igor je transportovan zajedno sa svojom ženom i lekarom.

Policija šalje pojačanja

Odmah potom, Kretek je obavestio nemačku policiju koja je zahtevala da se pacijent "anonimizuje". Od tog trenutka on se leči pod lažnim imenom i dobija zaštitu policije. Sa druge strane, mediji u Srbiji i Crnoj Gori počinju sa izveštavanjem o pokušaju ubistva Igora Krstovića, navodnog pripadnika jednog od crnogorskih klanova.

Nemačka policija je, uz pomoć Interpola i saveznika iz drugih okruga, došla do zaključka da je Igoru život ugrožen, te šalje dodatne snage u bolnicu. U to vreme nemački mediji dolaze do informacija o identitetu misterioznog pacijenta. 

Panika se preliva na političare 

Sve veća medijska pokrivenost navodi policiju na drastične korake. Ona počinje da se naoružava i šalje na stotine ljudi! U šta se cela situacija pretvorila, izazvala je bes kod nemačke javnosti. Naime, poreski obveznici su odbili da plate lečenje i zahtevali od samog pacijenta da to uradi. 

U ponedeljak, 24. februara, održan je vanredni sastanak više odbora pokrajinskog parlamenta. Sednica je trajala skoro dva sata i, kako prenose nemački mediji, rečeno je da je policijska operacija čuvanja Krstovića nemačke poreske obveznike koštala gotovo milion evra! Za sve je optužen Medicinski fakultet u Hanoveru. 

Protiv Krstovića "nemamo ništa"

Komentarišući gore pomenutu sednicu doktor je izjavio: - Ja do danas nisam siguran da li je Igor Krstović zaista član mafije. On i njegova supruga bili su potpuno iznervirani zbog tolike policije. Nekoliko puta su rekli da ne žele policijsku zaštitu. Čak su nam pokazali i potvrdu da trenutno nisu pod policijskom istragom. On je dodao da sama policija "nema ništa" značajno o Krstoviću. 

Nastavak lečenja u Istanbulu

Međutim, u sredu 19. februara, 12 dana nakon što su stigli u Hanover, ured za strance Krstoviću i njegovoj supruzi naložio je da napuste zemlju. Stoga, odlaze iz iste u petak 21. februara helikopterom savezne policije. Kako je navedeno, tamo ga čuva pripdanik privatnog obezbeđenja.