Darko Golić
printscreen
Darko Golić

printscreen

Darko Golić, Foto: printscreen

 

Nekadašnji načelnik Klinike za anesteziju i intezivno lečenje UKC Republike Srpske dr. Darko Golić negirao je krivicu u Osnovnom sudu u Banjoj Luci po optužnici za spolno uznemiravanje pacijenta, koji nije bio pri svesti.

Golić je u sud došao u pratnji branioca Jadranke Ivanović i pred sudijom za prethodno saslušanje je kratko rekao da nije kriv. U narednom periodu biće zakazan početak glavnog pretresa.

Zlostavljanje se odigralo unutar UKC RS 19. januara 2020. godine u periodu od 19 do 22 sati, a medicinsko osoblje je zateklo Golića kako ljubi pacijenta po licu.

U optužnici se navodi da je Golić delo počinio u nameri zadovoljavanja spolnih strasti, iskorištavajući nemoć pacijenta koji je zbog povrede glave bio nesvestan s rukama vezanim za krevet, radi sprečavanja samopovređivanja, budući da se prethodno probudio iz kome.

- Pacijent je bio izvan svesti, a optuženi ga je u svojstvu načelnika i doktora ljubio u predelu glave i lica - navodi se u optužnici.

U ranoj fazi istrage Golić se teretio za obljubu nad nemoćnim licem, za koje je zaprećena kazna od dve do deset godina zatvora. U međuvremenu je delo prekvalifikovano u polno uznemiravanje, koje se goni isključivo na predlog žrtve.

Nakon hapšenja Golić je mesec proveo u pritvoru, a tokom istrage se branio ćutanjem.

U tužilačkom predlogu za pritvor navođene su izjave više svedoka, medicinskog osoblja s klinike koji su tvrdili da je pacijent imao ugrize po vratu, te da su na njegovoj postelji uočili krv i druge tragove koji su ukazivali na seksualno zlostavljanje. Istragom je utvrđeno i da je Golićev DNK pronađen na naočalama pacijenta, posteljini, kao i peleni za odrasle.