KOMŠIJE SE NAGLO OBOGATILE! Dok su svi stezali kaiš, oni su sprovodili dugoročni plan, sada su najjači u Istočnoj Evropi!

Mađarska, članica Evropske unije koja brolji oko 10 miliona stanovnika, utrostručila je količinu zlatnih poluga, čime se na globalnoj rang listi našla u gornjoj trećini zemlja s najvećim zlatnim rezervama I među prve tri u regionu Centralne i Istočne Evrope (CIE).

Zlato, zlatne poluge
Zlato, zlatne poluge, Foto: Shutterstock/VladKK

Centralna banka Mađarske je saopštila da je od prošlog meseca povećala količinu zlatnih poluga u svojim rezervama sa 31,5 tona na 94,5 tona, što je najveći nivo u poslednjih više decenija, prenosi Raša tudej.

Time je utrostručen i iznos ovih rezervi po stanovniku sa 0,1 unce na 0,31 uncu, pa se Mađarska može pohvaliti najviećom količinom zlata per capita među zemljama CIE, prema saopštenju finansijskog regulatora.

Iz centralne banke su naveli da je povećanje zaliha zlata nastavak dugoročne strategije usvojene 2018. godine, kada su zlatne rezerve uvećane 10 puta, sa 3,1 tone na 31,5 tona, nakon čeha su ostale na tom nivou više od dve godine.

Nedavna pojačana kupovina poluga povezana je sa novim rizicima koji proizilaze iz pandemije koronavirusa, napominje se u saopštenju.

"Snažan globalni rast državnih dugova ili zabrinutosti zbog inflacije dodatno povećavaju važnost zlata u nacionalnoj strategiji kao sigurnog utočišta i kao imovine za zaštitu vrednosti", ocenjuju iz centralne banke.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi