Korona
Tanjug
Korona

Tanjug

Korona, Foto: Tanjug

Kažu i da birokratsko pojašnjenje kako se radi o manjem broju sati ne mogu prihvatiti kao pravedno, jer se u ličnoj zaštitnoj opremi, koja je obavezna u lečenju obolelih od kovida-19, ne može raditi uobičajena radna satnica kakvu hrvatski lekari inače dnevno i mesečno ostvaruju.

Lekari koji su se mahom dobrovoljno odazvali pozivu na rad s najteže obolelima od korona virusa, umesto nagrade kakvu su dobili njihove kolege širom EU, bivaju de facto kažnjeni značajnim umanjenjem plate, kažu u Komori, prenosi Hina.

- Tako se lekarima, koji danonoćno, uz ostale zdravstvene radnike, izgaraju na prvoj liniji borbe protiv korone, šalje poruka da administracija ne ceni njihov nemerljiv doprinos zdravlju nacije u ovom izrazito teškom trenutku - poručili su iz HLK.

Smatraju da je takva praksa duboko uvredljiva za lekare i traže isplatu razlike plate i tzv. kovid dodatak.

Ističu i da lekari, koji su i u ovoj krizi pokazali da su spremni da rizikuju vlastito zdravlje za dobrobit pacijenata, nisu zaslužili takav odnos u ovoj zemlji.

Dok su u Hrvatskoj, kako je Hrvatska lekarska komora saopštila, smanjene plate, predsednik Srbije je najavio povećanje plata od 1. januara.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će od 1. januara biti povećane plate medicinskim radnicima za daljih pet odsto, a za sve ostale zaposlene u javnom sektoru povećanje će biti 3,5 procenata.

- Ići ćemo od 1. januara, i u uslovima kovid i svetske ekonomske krize, sa povećanjem plata svim medicinskim radnicima za daljih pet odsto, a za sve druge u javnom sektoru za 3,5 odsto, odnosno pet odsto od 1. aprila - objasnio je on.

Za povećanje plata, tvrdi, biće dobijena saglasnost MMF-a, i to neće biti razbacivanje, niti bacanje novca, odnosno neće ugroziti stopu javnog duga, već će sve biti pod apsolutnom kontrolom.

Pročitajte još: