Milorad Dodik
Predsedništvo Srbije
Milorad Dodik

Predsedništvo Srbije

Milorad Dodik, Foto: Predsedništvo Srbije

A, ako, kako ističu, srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, odbije kompromisno rešenje pokazaće da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje je sam potpisao, i biće u potpunosti odgovoran za sve posledice koje će nastupiti.

PROČITAJ JOŠ:

"ANP, čiji sadržaj će zadovoljiti sve strane u BiH i čije će sprovođenje biti kredibilno, potrebno je usvojiti bez odgađanja. To je zakonska obaveza, ali i deo sporazuma koji su potpisali stranački lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a. Odbijanje dijaloga i kompromisnog rešenja imaće negativne posledice za proces formiranja Sveta ministara i za nastavak evroatlantskih integracija, kao i za ukupnu situaciju u BiH", saopšteno je iz te stranke, preneo je sarajevski portal Klix.

Iz SDA BiH poručuju da je Dodikova najava da će odlukom entitetske skupštine pokušati da ospori nadležnost Oružanih snaga, SIPA-e, pravosuđa i drugih institucija predstavlja direktan udar na Ustav i pretnju stabilnosti i miru u BiH.

"To mora biti i najozbiljniji alarm OHR-u i članicama Veća za implementaciju mira, kako bi na vreme upozorili vlade svojih zemalja i Veće bezbednosti UN-a i sprečili antidejtonske aktivnosti. Ako Dodik odluči da krene u teško kršenje Ustava i zakona, odvešće zemlju u stanje haosa i najveću krizu od Dejtona do danas i sigurno ugroziti stabilnost u BiH i regionu", navode iz SDA.

Upozoravaju da bi posledice takvog razvoja događaja bile teške za sve, te poručio da i Dodik mora biti svestan da će upravo on, kako kažu, "izvući najdeblji kraj u svemu tome".

BONUS VIDEO: