Milorad Dodik
Profimedia
Milorad Dodik
Milorad Dodik, Foto: Profimedia

Svedočeći na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, Dodik je rekao da su Srbi u BiH želeli da ostanu u Jugoslaviji, a Hrvati podržavali nezavisnost Hrvatske, verujući da će joj se pripojiti i jedan deo BiH, prenose "Nezavisne novine".

"Odmah nakon fomiranja SDA u BiH, koja je promovisala radikalni Islam, napetost je bila velika. Kao reakciju na formiranje SDA formirani su SDS i HDZ. Te tri partije dobile su 80 odsto podrške glasača i formirale vladu," naveo je on.

Hrvatska i Slovenija su, kako je naveo proglasile nezavisnost i to je značilo razbijanje Jugoslavije.

"Partija kojoj sam ja pripadao zalagala se za očuvanje Jugoslavije, ali mi nismo bili relevantan politički faktor", rekao je Dodik.
On je dodao da su stranke na vlasti formalno sarađivale, ali da je očigledna bila saradnja SDA i HDZ-a koji su bili u koaliciji.

"Alija Izetbegović je prekršio princip konstitutivnosti što je dovelo do rata. Njegov potpis na Dejtonskom sporazumu je takođe sumnjiv jer on nije bio predsednik Bosne i Hercegovine kako se lažno predstavljao", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Izetbegović je kao predsedavajući Predsedništva BiH tražio od parlamenta da prizna Sloveniju iI Hrvatsku, iako to nije bio usaglašen stav Predsedništva, nego da stav njegove partije i njega lično.

"Rekao sam mu tada da je zloupotrijebio parlament i da ne može da iznosi stavove koji nisu usaglašeni u Predsedništvu", rekao je Dodik.
Govoreći o formiranju Skupštine srpskog naroda u BiH, Dodik je rekao da je to bio iznuđen potez jer su Srbi tražili da na važnim pitanjima ne bude preglasavanja, ali to se nastavljalo, prenosi list.

Dodik je takođe rekao da je rat počeo zločinom nad srpskim civilima u Sijekovcu kod Broda i ubistvom srpskog svata na Baščaršiji.
Predsednik RS je rekao da je Alija Izetbegović, ubrzo nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u želji da iznutra reformiše Dejtonski sporazum, tražio od Ustavnog suda da se konstitutivnost naroda prizna na području cele BiH.

Prilikom ulaska u sudnicu Mladić je ustao i salutirao predsedniku RS Miloradu Dodiku zbog čega ga je sudsko vijeće opomenulo, navodi banjalučki list.

 

Komentari (3)

zdenko.vujnovic@gmail.com

07.12.2015 14:20

A sta nije istina od ovoga?

Mladen Mladenović

08.12.2015 08:52

@zdenko.vujnovic@gmail.com - Pa problem je u tome što je sve istina. Ne mislite valjda da je ovoj sudskoj nakazi, oformljenoj za jednokratnu upotrebu, radi ostvarenja najprljavijih političkih ciljeva SAD, V. Britanije i Nemačke, potrebna istina?

Bunt

07.12.2015 20:32

Hvala ti generale i heroju nas