Milorad Dodik
Tanjug/Dimitrije Goll
Milorad Dodik

Tanjug/Dimitrije Goll

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Njegova izjava će otežati naše razgovore na političkom nivou. Ne može da bude genocidna Republika Srpska, a da ne bude genocidna BiH. On je izabrao tu vrstu kvalifikacije što je nepotrebno, a izašao je čak i izvan onoga što jeste presuda i pokušao da sve Srbe optuži. To je meni jasna poruka i prema tome ću se odnositi onako kako mislim da treba - rekao je Dodik.

Pročitajte još:

 

On je ocenio da je Komšićeva izjava nedopustiva jer pokušava da Srpskoj lepi etiketu koju ne zaslužuje, prenela je Srna.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska legitiman deo političkog sistema u BiH i poručio da je nepodnošljivo raditi sa ljudima koji na loš način misle o Srbima i Srpskoj.

- Republika Srpska nastavlja da živi i pozivam sve ljude na mirno ponašanje i da se borimo za naša prava. Jačanje Republike Srpske je zadatak svih nas i moramo pokazati da nije onako kako je presuđivano - naveo je Dodik.

Željko Komšić

profimedia

Željko Komšić, Foto: profimedia

On je dodao da je i ono malo poverenja u BiH izgubljeno nakon današnjih ocena Komšića i SDA.

Preporučujemo i ovo:

 

- To nam nalaže potpuni oprez. Njima je potrebno da sve prošire globalno. Nigde nema da je Srpska genocidna, samo se drzne Komšić da to kaže. To je uvreda za Srpsku, s njim ću to raščistiti i to ću govoriti u vremenu koje dolazi - rekao je Dodik.

Komšić tvrdi da "ne postoji primerena ovozemaljska kazna za zločine koje je Radovan Karadžic sa svojim saradnicima počinio, stavljajući na stub srama sve one koji su ga u tome podržavali, ali i one koji ga danas brane".

- Žalosno je da, i nakon 24 godine od završetka rata, imamo one koji ga pokušavaju na različite načine rehabilitovati u očima vlastitih građana, te i dalje nastavljaju propagirati ideologiju mržnje - rekao je Komšić.

 

On je ocenio da ova presuda "ostaje kao trajno pisano svedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ni jedno zlodelo ne ostaje nekažnjeno", prenele su Nezavisne novine.

- Danas, pre svega, moramo biti u mislima sa preživjelima i porodicama žrtava genocida. Nažalost, ova presuda neće nadoknaditi svu bol i traume koje su preživeli, ali predstavlja delimičnu satisfakciju da će za sve zlo koje im je naneseno snositi odgovornost njegov glavni kreator - rekao je Komšić.