Milorad Dodik
Printscreen Youtube
Milorad Dodik

Printscreen Youtube

Milorad Dodik, Foto: Printscreen Youtube

U uslovima kada se srpskom narodu uzima dostojanstvo i pokušava da se oduzme imovina u Crnoj Gori nije prihvatljiv dolazak predsednika te zemlje Mila Đukanovića u BiH, kako bi odavde slao poruke protiv srpskog naroda, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Njegov dolazak bi dodatno ponizio srpski narod“, rekao je Dodik za „Politiku“.

Komentarišući navode da ga je, povodom predloga opozicione rezolucije o dešavanjima u Crnoj Gori zvao Đukanović i pretio zabranom ulaska ako se ona izglasa, Dodik je rekao da su to „obične budalaštine“ opozicije, koja, kako je naveo, „valjda misli da je ispala pametna“.

Istog dana na sednici Predsedništva potegao sam pitanje zaštite nacionalnog interesa, kako bih onemogućio dolazak Đukanovića u posetu BiH, jer smatram da za to nije trenutak“, istakao je Dodik.

Situacija u Crnoj Gori nepravedna za Srbe
„Smatram da mirni protesti koji se dešavaju jesu odbrana od jedne osione državne odluke koja nije uvažavala bazične interese tih ljudi. Verujem da je moguće da se to pitanje reši tako što će se taj zakon poništiti, a potom ući u proces i demokratski rešiti to pitanje“, poručio je Dodik.

On je dodao da podržava „pravedne zahteve“ SPC i naglasio da je za Srbe na ovim prostorima najvažnije da nema rata.

Govoreći o odluci ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljištem, Dodik je preneo da je zapadnim predstavnicima otvoreno rekao da neće odustati od legitimne borbe za nacionalni identitet i da će RS ostati na svojim pozicijama sve dok se sporna odluka o poljoprivrednom zemljištu ne povuče, i dok strane sudije ne napuste BiH, kao i da je RS veoma frustrirana radom Ustavnom suda.

On je naglasio da od njih nije dobio odgovor na pitanje: Kako mi da prihvatimo odluku da je 9. januar sporan, a da sudije misle da to nije 1. mart, iako svi znamo šta Srbi misle o datumu kada je održan referendum o otcepljenju od Jugoslavije? Šta su to nego dvostruki aršini? Nalazimo se u jednom delikatnom trenutku kada se razgovara o tome kako će BiH izgledati u narednih 20 godina, rekao je Dodik.

RS ima ustavno pravo da se reši stranih sudija
„Imovina pripada entitetima. U Ustavu piše da BiH pripada samo ono što joj je izričito dato. A nigde ne piše da ima imovinu“", rekao je Dodik.

Povodom najave da ne isključuje RS-egzit ako ne bude spremnosti za razgovor, Dodik je rekao da RS ugurana na silu u BiH, ali da ništa što je vezano za tu zemlju ne doživljava kao svoje.

„U Dejtonu smo prihvatili BiH, ali ne ovakvu i ne da u njoj budemo ponižavani. Nisam secesionista, mogu da ispredaju svakakve teorije, ali ovo je borba za položaj RS. Da više prestanemo da živimo u zemlji u kojoj ćemo sa strahom čekati odluke okupacijskih sudova“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je precizno rekao zbogom BiH, ako ne bude razumevanja da se odnosi urede, i da i dalje misli da je to opcija.

Kada sam govorio o RS-egzitu mislio sam na ukupan proces. Kako će postojati BiH kada u njoj nema odlučivanja? Kako će odlučivati Bosna, ako u njoj ne odlučuju svi? Kakva je to zemlja? U tom pogledu jeste moguć proces o kom sam govorio. Ako nema odlučivanja, šta je to nego zbogom, ali ponekad se ne mora sve ni objašnjavati“, poručio je Dodik.

To nije, kako je naveo, projekat separacije, već RS želi izvorni Dejton ili da se tome „što više približimo i budemo jasno pozicionirani kao RS“.

„Naš pojam 'bosanski građanin' ne zanima. Mi BiH ne doživljavamo kao našu zemlju, za nas je Republika Srpska naša, kao i Srbija“, rekao je Dodik.