Milorad Dodik
Tanjug
Milorad Dodik

Tanjug

Milorad Dodik, Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, BiH ovakva kakva je, nije trebalo ni da postoji, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država - Republike Srpske, Herceg-Bosne i Bosne, bio uspešniji i imali bi daleko više napretka.

"Treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u delu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom - naglasio je Dodik u intervjuu za Srpski list, jedine srpske novine na ćiriličnom pismu u Australiji.

PROČITAJ JOŠ:

On je rekao da bi BiH imala buducnost samo kada bi se poštovao Dejtonski sporazum, kada bi se vratile otete nadležnosti entitetima, kada bi političko Sarajevo konačno shvatilo da BiH nije samo muslimanska, odnosno bošnjačka, te da tu žive i Srbi i Hrvati i ostali.

"Ne može Sarajevo nametati Banjaluci i Mostaru pravila ponašanja. Njihov prvenstveni cilj je uništenje Republike Srpske ili njeno pretvaranje u praznu ljušturu. To neće moći. Republika Srpska je svoju državnost unela u Dejtonski sporazum, ona je postojala pre dejtonske BiH. Republika Srpska je stvorena voljom srpskog naroda 9. januara 1992. godine i Dejtonski sporazum je priznao njeno postojanje, naglasio je Dodik.

On je rekao da je u sadašnjim okolnostima Republika Srpska samo na gubitku u svakom pogledu, jer je stopira nivo BiH.

Milorad Dodik

Tanjug/Amel Emrić

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Amel Emrić

Dodik je naveo da srpski narod nakon prošlog veka, koji je bio vek stradanja Srba, mora da sačuva Republiku Srpsku jer je ona garant opstanka Srba zapadno od Drine.

"Danas je više nego potrebno da se srpski narod Srpske, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije okupi oko zajedničkih nacionalnih ideja. Mi Srbi moramo da sačuvamo svoj identitet da bi opstali i zato smo svi zagledani u našu maticu Srbiju koja je danas najjaca zemlja na Balkanu i faktor stabilnosti i opstanka, istakao je Dodik, prenosi Srna.

Zbog moćnog S-400 Srbija donosi važnu odluku! Pregovaraće se!

AUTOR: Alo.rs/Novost/I.L. DATUM I VREME: 01.11.2019. 10:52 Vežba "Slovenski štit" pokazala izuzetnu moć S-400! PANCIR s-1, S-400, Foto: Foto Ministarstvo odbrane Združena taktička vežba Rusije i Srbije pod nazivom "Slovenski štit 2019" održana je nedavno u Batajnici, a kako prenose mediji, vojno i državno rukovodstvo Srbije oduševljeno je efikasnošću sistema S-400.

On je rekao da predsednik Srbije Vučić i on zajedničkim radom stalno podstiču tu saradnju svih subjekata sa obe strane Drine, ističuci da samo jedinstveni može da se odgovori na sve izazove i da Srbi sačuvaju slobodu, identitet i narod.

Kada je reč o saradnji Banjaluke sa dijasporom Republike Srpske u svetu, Dodik je naveo da je saradnja sa dijasporom od izuzetnog značaja i da su u tom pogledu počeli i sa organizovanjem foruma dijaspore u Banjaluci na inicijativu Srba iz dijaspore koji su tražili da se pokrenu takvi skupovi koji već postaju tradicionalni.

BONUS VIDEO: