Milo Đukanović
EPA/BORIS PEJOVIC
Milo Đukanović

EPA/BORIS PEJOVIC

Milo Đukanović, Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Knežević je optužnicu podigao nakon što je šef države i Demokratske partije socijalista (DPS) intervjuisan na bosanskohercegovačkoj televiziji “Fejs”.

“Rekao je da ukoliko započne gradnja hrama na Cetinju, da ‘neće ostati kamena na kamenu’, govoreći i druge netačne podatke. Među kojima je posebno bitno za izvršenje krivičnog djela, te da je u Crnoj Gori na djelu velikosrpski nacionalizam. A pored navedenog pozvao je i na odlazak u šumu, što bi trebalo da znači da je svoje sljedbenike pozvao da pružaju oružani otpor zakonito izabranoj vlasti, a koja radnja predstavlja izvršenje krivičnog djela pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. Posebno imajući u vidu da je okrivljeni predsjednik Crne Gore”, izjavio je punomoćnik oštećenog Kneževića, advokat Zdravko Đukanović.

U optužnici, između ostalog, navodi se da je Milo Đukanović u intervjuu za “Face TV” izjavio:

“… Pa ako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vjekove, pa otkud Crnoj Gori deset vjekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego je branjena oružjem, u šumi”.

Nakon toga je komentarisao izjavu mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, rekavši da neće moći da gradi hram na Cetinju, “jer ako krene i postavi kamen, biće mu taj kamen srušen i on to zna zato ne kreće”. “Sve ove navode je izneo kao nosilac najviše državne funkcije, odnosno kao predsednik Crne Gore”, navodi se u optužnici.

Optužio ga i za pokušaj destabilizacije države

Viši sud “vaga” o još jednoj optužnici Kneževića protiv Đukanovića – biznismen je okrivio šefa države da je rukovodio sastankom vrha DPS-a 1. septembra 2020. godine, na kojem je dogovoreno “taktika pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i inicirano izazivanje incidenata uz korišćenje obeležja Srbije, četničkih i ruskih zastava, posebno provociranje manjina Albanaca, Bošnjaka i Hrvata”.