Hrvatska
Printscreen
Hrvatska

Printscreen

Hrvatska, Foto: Printscreen

Širom Hrvatske održava se Hod za život, čiji učesnici traže otežavanje ili zabranu abortusa, a u Zagrebu okupljeni slušaju pesme proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona najpoznatijeg po pesmama "Anice kninska kraljice" i "Bojna Čavoglave", a jedan muškarac nosi majicu Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Pred povorku Hoda za život, u kojoj učestvuju pripadnici Katoličke crkve, uključujući časne sestre, selo je nekoliko aktivistkinja za pravo na pobačaj, noseći majice s mrljama koje podsećaju na krv.

Policija je aktivistkinje prvo upozorila da se sklone, a potom je počela da ih fizički sklanja sa ulice.

Pamela Anderson

EPA/J.P.Gandul

 

 

"Mi našim krvavim spavaćicama pokazujemo šta bi se dogodilo da se abortus zabrani. Ni država ni crkva ne mogu nam narediti da rađamo", poručile su aktivistkinje.

S druge strane, učesnici Hoda za život vređali su aktivistkinje, a na pitanje zašto to rade, jedan od njih je odgovorio: "Ja sam petoro dece napravio, a ti ni jedno".

Medu okupljenima na zagrebačkom Zrinjevcu je i nekoliko muzičara s gitarama koji pevaju, između ostalih, pesme Marka Perkovića Tompsona.

Ćiro Blažević

Profimedia

 

 

Već na samom početku, kako navodi hrvatski portal Index, uočen je muškarac u majici HOS, na kojoj stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Učesnici Hoda za život okupljaju se na splitskoj Rivi.

U Zadru su, uoči Hoda za život, osvanule protestne čitulje s natpisom: "Večna uspomena i sećanje na sve ŽENE preminule zbog lekarskog priziva savesti i obavljanja abortusa u nesigurnim uslovima".