Nikola Dimitrov
Printscreen
Nikola Dimitrov

Printscreen

Nikola Dimitrov, Foto: Printscreen

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov na sastanku ministara inostranih poslova država Višegradske grupe (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska) i Zapadnog Balkana u Pragu poručio je da između takozvane Zapadno-balkanske šestorke postoje razlike, ali da zajednička evropska budućnost ujedinjuje sve države i političke činioce u regionu.

„Na istorijskoj misiji evropskih integracija mi investiramo u reforme, investiramo u dobrosusedske odnose“, rekao je Dimitrov i naglasio da pre svega govori u ime zapadno-balkanske šestorke koja deli evropsku geografiju i okružena je zemljama-članicama EU.

Naglasio je da ujedinjena, prosperitetna, stabilna i bezbedna Evropa nije moguća bez potpune integracije Zapadnog Balkana.

“Mi znamo šta treba da uradimo, nije stvar samo želeti nešto, već treba da budemo posvećeni našem domaćem zadatku”, naglasio je Dimitrov.

“Korak napred je što imamo države koje su veoma uspešne u procesu pristupanja potut Srbije i Crne Gore i to je veoma dobro za region, ali vizna liberalizacija za Kosovo, otvaranje pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, kao i kandidatski status za BiH su takođe veoma dobri za naš region”, objašnjava Dimitrov.

Kazao je da je ovaj sastanak veoma značajan i u pravom trenutku, nakon objavljivanja nove metodologije proširenja EK, kao i uoči objavljivanja novih izveštaja EK o Severnoj Makedoniji i Albaniji o napretku.