Nacionalni park Đerdan, šuma
Alo.rs/V.Đ.

 

Nacionalni park Đerdan, šuma

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Pukom srećom izbegnuta je tragedija u banjalučkom naselju Petrićevac kada su devojčice otišle da beru cveće u obližnji šumarak, gde su naišle na odbačenu pušku i dve ručne bombe.

Šok i neverica zavladali su ovim naseljem, nakon što je juče ujutru prostrujala vest da su devojčice koje pohađaju peti, sedmi i osmi razred osnovne škole u nedelju poslepodne oružje našle u šipražju udaljenom samo stotinak metara od prve kuće.

Meštani, kažu, još sebi ne mogu da dođu od straha, pitajući se šta se tek moglo desiti da su to šipražje zapalili, što redovno rade svake godine.

Borka Ilić, baka jedne od devojčica, priča za "Glas Srpske", da su devojčice oružje, bačeno pored crne kese, uslikale mobilnim telefonom i odmah dotrčale da pokažu ukućanima.

-Moj sin nije oklijevao, odmah je otišao da se uveri nakon čega je pozvao policiju i prijavio šta su deca pronašla. Policija je brzo došla i označila taj teren, rekavši da će doći i demineri - prepričava Ilić.

Dodala je da deca iz naselja svakodnevno odlaze na to mesto da se igraju i beru cveće.

-Dobro je da sa devojčicama u tom trenutku nisu bili i dečaci, jer bi oni sasvim sigurno iz znatiželje dirali to odbačeno oružje. I dalje smo u strahu iako nikad niko ništa slično nije zapazio u tom šumarku - rekla je Ilić.

Jedna meštanka koja nije želela da joj objavimo ime kaže da je za taj slučaj čula od komšija, te da ne može da veruje da je neko tek tako ostavio pušku i bombe, na dohvat dece.

-Videla sam policiju u nedelju da prolazi pored kuće, ali ni na kraj pameti mi nije bilo da se takvo nešto moglo desiti u našem naselju. Sumnjam da je to uradio neko iz komšiluka, jer uglavnom svi imaju decu, koja se igraju u tom šumarku - ispričala je Nada.

Vođa tima za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstva (NUS) u Civilnoj zaštiti Republike Srpske Rade Jakovljević potvrdio je za "Glas Srpske" da su juče na terenu zatekli staru automatsku pušku i dve ručne bombe M75.

-Oružje je predato u Policijsku stanicu Lazarevo - kazao je Jakovljević.

Dodao je da su pregledali kompletan teren koji je policija obeležila i zamolili meštane da odmah prijave ako nađu nešto slično.

"Ima dosta eksploziva"

Rade Jakovljević kaže da je tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstva svakodnevno na terenu.

-Na oružje ređe nailazimo, ali zato minsko-eksplozivnih sredstva ima dosta - kazao je Jakovljević.