Crnogorska policija
EPA/BORIS PEJOVIC
Crnogorska policija

EPA/BORIS PEJOVIC

Crnogorska policija, Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Pored Kašćelana, crnogorski specijalci uhapsili su i njegovog telohranitelja Vladimira Vučkovića, potom Miloša Radonjića, Krstu Maroša, Darka Prelevića i Zorana Kažića. Prema nezvaničnim saznanjima, na krivičnoj prijavi, koja će biti prosleđena Specijalnom državnom tužilaštvu, biće obuhvaćeno desetak osoba. Za određenim brojem ljudi, pored Zvicera, traga se, jer su u bekstvu. Tu je najinteresantnije ime Milana Vujotića, Zvicerove desne ruke.

- Prikupljeni su dokazi za najmanje jedno ubistvo, koje se dogodilo prethodnih godina u krvavom ratu dva suprotstavljena klana iz Kotora - navodi izvor "Novosti" iz istrage. - Crnogorski istražitelji veruju da će prikupiti još materijalnih tragova za nestanak i ubistvo suparničke ekipe, kojom prema operativnim podacima bezbednosnih službi, šefuju navodno Jovan Vukotić i Milić Minja Šaković.

A, sve je, zapravo i počelo sa Šakovićem, odnosno hapšenjem ljudi, koji su osumnjičeni da su pripremali njegovu likvidaciju u podgoričkom naselju Zagorič. Među njima su i dvojica državljana Srbije.

- Plan je bio skovan do detalja, čak su kupili i stan prekoputa Šakovićeve zgrade, odakle su hteli snajperom da ga ubiju - priča naš izvor. - Oni su uhapšeni u blizini kuće Šakovića, a kod njih je pronađena i snajperska puška. Bili su maskirani u građevinske radnike. Policijski inspektori nekoliko dana su pratili tu grupu pošto je stigla operativna informacija da je u Crnu Goru ušla osoba kojoj je plaćeno da iz snajperske puške likvidira Šakovića i dvojicu njegovih prijatelja iz klana.

Crnogorski mediji su naveli i da su "građevinci" svoju metu nadzirali i sa nedovršene zgrade na oko sto metara od Šakovićeve kuće. Tokom istrage utvrđeno je da su iznajmili i stan u blizini, u kom je navodno policija pronašla oružje, ali i kriptovane mobilne telefone.

U prikupljanju dokaza protiv pripadnika "kavačkog klana" učestvovale su i bezbednosne službe i policije regiona, koje su posredstovm Interpola razmenjivale gotovo svakodnevno operativne podatke. Tako se došlo i do saznanja da su pripremu i organizaciju Šakovićevog ubistva finansirali, navodno, Zvicer i Vujotić. Prva ovakva informacija stigla je iz Holandije, gde oba klana imaju "ispostave" čiji je "posao" krijumčarenje kokaina.

Ubrzo su uhapšeni Jovan Trkulja (35) iz Obrenovca, Nikola Mirić (35) iz Beograda, kao i crnogorski državljani Aleksandar Veljović (30), Jovan Miranović(41) i Saša Stanišić. Pored snajperske puške, policija je pronašla i optički nišan visoke rezolucije, kao i municiju u specijalno napravljenom bunkeru ispod patosnica kombi vozila koje je imalo ključnu ulogu u pripremanju zločina. Otkriveni su štek stanovi, koje su koristili osumnjičeni, a zaplenjeni su automobili i motor, kojim su ubice trebalo da pobegnu.

- Pronađeni su i kriptovani telefoni i zahvaljujući njima otkrivena je cela šema planirane likvidacije - priča sagovornik "Novosti". - Jedan od uhapšenih dao je svoje šifre i pristao na saradnju sa policijom i tužilaštvom. Tako se došlo do imena naručioca ubistva, ali i ljudi tesno povezanih sa "kavačkim klanom". Upravo zahvaljujući tome se i krenulo u hapšenje i udar na sam "kavački" vrh.

Inače, Zvicer je u Srbiji imao i svoj ogranak, odnosno on je bio vođa beogradske kriminalne grupe od koga su Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković Mare primali naloge. Ova ekipa je uhapšena početkom februara zbog sumnje da su počinili brojna ubistva i trgovali narkoticima, a sve za račun "kavačkog klana". Belivuk i Miljković su, tri nedelje pre hapšenja, bili gosti Radoja Zvicera u Kotoru.

BOGAT DOSIJE ŠAKOVIĆA

Milić Šaković je bezbednosnim službama i policiji regiona poznat kao višestruki prestupnik i ima bogat dosije. Sa rođenim bratom Markom osuđen je zbog ubistva Podgoričanina Miroja Baošića 2005. godine.

Povezivan je i sa ubistvom vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, 2016. u Beogradu. Milić Šaković je ranjen 8. septembra 2017. ispred lokala "Auto Zeta". Tada je ubijen njegov prijatelj Ivan Nedović, ali su crnogorski istražitelji tvrdili da je prava meta bio ovaj Zagoričanin.

Inače, Miloš Šaković, brat od strica Milića Šakovića, ubijen je 2018. u ratu klanova, i, prema tvrdnjama crnogorskih istražitelja, bio je na suprotnoj strani, odnosno bio je blizak sa "kavčanima".

ABAZOVIĆ: NAJVEĆI USPEH POLICIJE

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović ocenio je hapšenje Slobodana Kašćelana i njegovih saradnika kao najveći uspeh crnogorske policije u poslednjih deset godina, jer je, kako je istakao, reč o kriminalnoj grupi koja ima regionalni značaj.

- Moje čestitke, nastavljamo i dalje. Ruka pravde je krenula - saopštio je Abazović novinarima nakon konferencije Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije na visokom nivou. - Obećali smo građanima da mafija neće vladati Crnom Gorom i to se ostvaruje. Ne bih želeo da ulazim u detalje, jer akcija nije završena.