Milorad Dodik
Tanjug/Amel Emrić
Milorad Dodik

Tanjug/Amel Emrić

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Amel Emrić

 

* BiH je sistemska greška

* Republika Srpska će ići svojim putem

* Formiraće se tri nove države na Balkanu 

- Ja bi iznad svega voleo da Republika Srpska bude samostalna. Mislim da to ne treba kriti. To je politički cilj većine stanovništva ovde. U ovoj BiH nam nije ponuđeno ništa zbog čega bismo u njoj ostali. Svih ovih godina imali smo samo opstrukcije i osporavanja Republike Srpske. Zašto bismo bili u nečemu što nas neće i zašto bi neko ko nas neće hteo da budemo tu - pita se Dodik. 

Pročitajte još:

Šta je onda izlaz iz takve situacije?

- Mislim da je rešenje da se BiH podeli na tri nezavisna entiteta, koji će sarađivati kao suvereni državni faktori jedni sa drugim i koji će potpisati automatski dogovor o slobodi prolaza ljudi, slobodi trgovine i o nekim drugim stvarima. Svako bi se okrenuo sebi. Mi bismo se što se tiče međunarodnog predstavljanja okrenuli Srbiji, Hrvati u BiH verovatno Hrvatskoj, a Bošnjaci verovatno Turskoj. Nama ne treba ni stolica u UN u ovom trenutku, već neka vrsta međunarodne pažnje.

Milorad Dodik

Alo!/Petar Marković

Milorad Dodik, Foto: Alo!/Petar Marković

Može li to dovesti do sukoba, pa ček i rata?

- Ne može. Tog rata nema ako ga ne inicira međunarodna zajednica. U svakom slučaju, sve što bi muslimani preduzeli protiv Srpske bilo bi nelegitimno. Oružane snage BiH ne mogu da deluju bez odluke Predsedništva, ali se nikada neće desiti da srpski član glasa za to. Ustav kaže da bezbednosne jedinice jednog entiteta ne mogu da pređu na prostor drugog entiteta bez njegove saglasnosti. Hteli su da nam ubace Federalni MUP na prostor RS, navodno da kontroliše migrante, pa smo mi to odbili. U ekstremnoj situaciji kad bi neko naredio da policija Federacije uđe u Republiku Srpsku, to bi bila agresija i kršenje Ustava i Dejtona. Isto važi i za eventualnu reakciju NATO, ali mislim da je to nerealno jer je prošlo vreme unilateralnih akcija.

Milorad Dodik

Alo!/Petar Marković

Milorad Dodik, Foto: Alo!/Petar Marković

Dakle, zaključak je da RS treba da ide svojim putem?

- Republika Srpska odavno ide svojim putem, ali zavisi kako to ko želi da vidi. Još 2006. godine odbili smo intervencionizam međunarodnog faktora, danas odbijamo majorizaciju koju nad Srbima pokušavaju sprovesti muslimani. Uticaj međunarodne zajednice je smanjen i stvari su svedene na naš dogovor. Tog dogovora nema i BiH se pokazuje kao sistemska greška, a mi smo svi zatočenici te takve i neuspešne BiH. Političko rukovodstvo RS je jasno reklo da mi ne prihvatamo nametnuta rešenja visokih predstavnika i mi ćemo se kad-tad, obračunati sa tim odlukama.

Bakir Izetbegović

Alo!/Marko Đoković

Bakir Izetbegović, Foto: Alo!/Marko Đoković

Da li je uopšte sad na vidiku formiranje vlasti na nivou BiH?

- Bošnjaci i Izetbegović su bespotrebno kao uslov ispostavili prihvatanje odluke o članstvu u NATO, mada sada pokušavaju da minimiziraju stvari. Mi nećemo u NATO i u tome pratimo Srbiju jer nam ne treba granica na Drini. To su oni izmislili zbog svojih unutrašnjih potreba, kako bi u zapećak stavili razgovore sa Hrvatima oko izbornih zakona, kao i sa nama Srbima oko pitanja nametnutih rešenja visokog predstavnika. Oni veštački drže tu priču u nastojanju da zadrže njima lojalne srpske kadrove koji im pomažu da imenuju svoje ljude na važnim mestima. Mi iz Republike Srpske i SNSD-a kao pobednik izbora samo tražimo da se implementiraju izborni rezultati. EU je jasno rekla da ulazak u NATO nije uslov i da vlast treba formirati. Tu blokadu treba da objasne Bošnjaci, a mi smo spremni da sutra uđemo u parlament. Na ovaj način Srbi se ponižavaju jer se ne poštuje njihova izborna volja. Bošnjaci i Izetbegović imaju cilj majorizaciju Srba i Hrvata i pokušavaju da sa SDS-om, koji je gubitnik na izborima, formiraju vlast bez SNSD-a.

Pročitajte još:

Na koji način ćete RS vratiti dejtonska prava?

- Razne mogućnosti nam stoje na raspolaganju. Stvar je naše procene šta ćemo da uradimo. Mi smo za Dejtonski sporazum i čekamo trenutak kada će i drugima u okruženju biti jasno da je taj razlog sasvim dovoljan za unilateralnu akciju koju ćemo preduzeti. Za to nema propisanog termina, ali niko ne treba da posumnja u naše namere da ćemo se boriti za poziciju srpskog naroda na najbolji mogući način. U tome nas značajno onemogućavaju nelegitimni predstavnici Srba koji sada sede u Savetu ministara, koji služe političkom interesu Sarajeva. U poslednje vreme se govori čak i o tome da bi SDS mogao formirati vlast sa Izetbegovićem. Evo da vidimo i taj scenario. Srpska je dovoljno je snažna da odgovori na svaki izazov.

Sarajevo

Alo!/ Dejan Briza

Sarajevo, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Ruska baza je izmišljotina

Kako komentarišete pisanje nemačkog lista "Velt" da Rusija u Republici Srpskoj planira vojnu bazu?

- To je potpuna i apsolutna laž. Neki lažima pokušavaju napraviti štetu Republici Srpskoj. Pisali su i ranije, pa se to pokazalo neistinitim.

 

Banja Luka

Youtube printscreen

Banja Luka, Foto: Youtube printscreen

Ne mogu slomiti ni mene ni Srpsku

Kakva je bezbednosna situacija u RS?

Povratak islamskih boraca sa Sirijskog ratišta predstavlja trajni problem BiH. Ovde je posle rata ostao i određeni broj "spavača", što komplikuje bezbednosnu situaciju. U BiH ulazi i veliki broj migranata, zbog čega smo posebno oprezni. Naš stav je da za migrante nema mesta u Republici Srpskoj, a njima se posebno bavi ekipa naših mladih ljudi iz MUP-a. Što se tiče pretnji meni, to se dešava u kontinuitetu i to se čini uvek kad hoće da politički slome Republiku Srpsku. Oni pokušavaju da me tako pritiskaju, a ja mislim da ne uspevaju jer ja živim u takvim okolnostima 20 godina.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista