Kolinda Grabar Kitarović
EPA/Marton Monus
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: EPA/Marton Monus

Kitarović je obišla spomen obeležje ustašama u Blajburgu.

PROČITAJ JOŠ:

Iz Kabineta hrvatske predsednice je juče saopšteno da je to bilo “masovno ubistvo ratnih zarobljenika”, da su pritom prekršene, kako se tvrdi, “sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, pre svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929.”, kao i da je to bio po razmerama “najveći poratni masovni zločin u Evropi nakon Drugoga svetskog rata”.

U saopštenju s Pantovčaka se ne navodi kada je Grabar Kitarovićeva posetila Bajburg s obzirom na to da učestvuje na samitu Brdo-Brioni koji je juče počeo u Tirani.

PREPORUČUJEMO:

Inače, najavljena komemoracija ustašama stradalim na području Blajburga ipak će biti održana ove godine, iako su austrijske vlasti pokušale da je zabrane upravo zbog isticanja ustaških obeležja i simbola, kao i pokliča koji su proteklih godina masovno korišćeni, a što je protivno zakonima te zemlje.

Ovogodišnja komemoracija je stoga svedena samo na crkvenu misu, a organizatori su apelovali na učesnike da se uzdrže od bilo kakvih provokacija nedozvoljenim simbolima i pokličima.