Protesti u Albaniji
Youtube printscreen
Protesti u Albaniji, Foto: Youtube printscreen

Policija je odgovorila suzavcem, dok su demonstranti policajce gađali raznim predmetima i petardama.

Pročitajte još:

Demonstranti su se ponovo večeras okupili u Tirani, gde su ispred zgrade parlamenta bacali baklje i zapalili automobiske gume kako bi sprečile poslanike vladajućih stranaka da uđu u zgradu.

Uz demonstrante na trgu ispred zgrade parlamenta, nalaze se i poslanici opozicije, koji traže prekid plenarne sednice. ATA navodi da je među demonstrantima i predsednik Demokratske partije Ljuljzim Baša.

Preporučujemo i ovo:

Kako objašnjava AP, parlament je trebalo da zaseda u četvrtak, ali je sednica pomerena za danas kako bi se izbegle ranije najavljene demonstracije.

Pristalice opozicije su onda promenile plan i proteste organizovale danas.

Opozicija predvođena Demokratskom partijom tvrdi da je levičarska vlada premijera Edija Rame korumpirana i povezana sa organizovanim kriminalom.

Opozicioni poslanici traže od vlade da ustupi mesto prelaznoj vladi i raspiše vanredne izbore.

Vladajući socijalisti imaju 74 poslanika u parlamentu od 140 mesta.

Albanska opozicija od 21. februara ne učestvuje u radu parlamenta, nakon što je lider najveće opozicine stranke Demokratske partije Ljuljzim Baša dostavio potpisane izjave poslanika kojima se odriču svojih mandata.

Protesti u Albaniji su održani i ranije tokom nedelje kada su demonstranti pokušali da upadnu u kancelariju predsednika vlade Albanije i kada je došlo do sukoba s policijom u kojima je povređeno više desetina učesnika, novinara i policajaca.