Antivladini protesti u Skoplju
Profimedia

Makedonska opozicija večeras je po treći put izašla na ulice Skoplja da traži ostavku predsednika Đorđa Ivanova zbog abolicije niza političara uključenih u aferu "prisluškivanje". Ispred Sobranja okupilo se nekoliko hiljada građana uzvikujući parole "Nikola odlazi", "Nema pravde, nema mira"...

Makedonska policija je rasporedila ozbiljne snage oko svih važnijih objekata, a ispred sedišta VMRO-DPMNE je došlo i do okršaja sa demonstrantima, nakon što su bacali baklje i kamenice na pripadnike policije.

Kako javlja N1, do sukoba je došlo ispred policijske stanice u centru grada, gde su demonstranti došli nakon šetnje da protestuju zbog jučerašnjeg privođenja 13 osoba.

U neredima je oštećen automobil Tanjugovog izveštača sa lica mesta. Na automobilu koji je bio na parkingu u centru grada, polupana su stakla.

Protest se zatim preselio ispred zgrade vlade, gde su demonstranti pozivali policiju da spusti štitove.

Centar Skoplja i ulice oko skupštine bile su blokirale jake policijske snage i policijska vozila sa vodenim topovima.

Grupa studenata okupirala je ranije danas Pravni fakultet u Skoplju, u znak protesta protiv odluke Ivanova da amnestira odgovorne za aferu "prisluškivanje".

Studenti su tražili da Ivanov podnese ostavku.

Sinoć je u protestima koji su drugu noć zaredom održani u Skoplju uhapšeno 12 osoba, među kojima i nekoliko članova Studentskog plenuma.

Pored toga, jedan novinar je povređen, a makedonski mediji javljaju i da je demolirana kancelarija predsednika Ivanova.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku policije Gordanu Jankulovsku.

U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Kriza u Makedoniji

 

Komentari (1)

oko

15.04.2016 06:12

delan lucic sve pogodijo 20 16 buna na balkanu vucic ce da smiri