Policija, ubistvo, hitna pomoć, pucnjava, rotacija
Shutterstock
Hitna pomoć

Masanori Jošida

Sve i da je u Hitnoj bilo lekara, Mateu ne bi bilo pomoći, Foto: Masanori Jošida

Javnost u Hrvatskoj i dalje je uznemirena nakon što je Mateo Ružić preminuo 12. avgusta na ulici u Zaprešiću, jer u vozilu Hitne pomoći koja je prva stigla na intervenciju nije bilo lekara. Danima se čekalo na obdukcioni nalaz, koji je konačno stigao, a obrazložili su ga stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu kao i ministar zdravlja Kujundžić, koji je rekao da je tražio od oca dopuštenje da objave nalaze obdukcije.

Mladić je preminuo od prethodnog postojećeg astmatskog bronhitisa, i neprepoznate srčane mane, a koje su zajedničkim skupnim delovanjem dovele do nagle smrti, obrazložili su stručnjaci.

- Utvrđeno je da je Mateo preminuo zbog astmatskog bronhitisa i neprepoznate srčane mane, tačnije mane krvnih žila koji su zajedno doveli do nagle smrti koja je i konstatovana prema mrtvozorniku koji je uputio telo na obdukciju. Neki nalazi još nisu gotovi, ali ovo je preliminarni izveštaj - rekli su.

Doktorka Gruba iznela je vremenski tok postupanja Hitne pomoći, a ministar Kujundžić je istakao kako Mateu nitko ne bi mogao pomoći da je bio bilo gde na svetu.

Na pitanje može li se reći da li srčana mana kod Matea Ružića bila urođena, dr Petrovečki je rekla da je mana postojala ranije.

"Kod mlađih ljudi ona se može kompenzovati. Organizam može da ne pokazuje simptome postojanja bolesti", rekla je doktorka i dodala da Mateo ne bi mogao da izbegne nesrećnu sudbinu.

Oni su istakli da neki nalazi još nisu gotovi, a Kujundžić je dodao da u konkretnom slučaju bez nalaza toksikologije i histologije, ne može da se izriče zaključak.

- Ubrzali smo postupak zbog interesa javnosti - rekao je Kujundžić.

- Od prvog trenutka smo govorili da ako bude da sistem nije funkcionisao, da je zatajio, da ću dati ostavku što je normalno i moralno - rekao je Kujundžić i dodao kako sistem Hitne pomoći u Hrvatskoj funkcioniše izvrsno.

Na pitanje da li je 27 minuta do dolaska lekara puno, Kujundžić je rekao da većina evropskih zemalja ni nema toliko lekara u Hitnoj pomoći.

- U brzini moramo da napravimo pomake, da imamo što više timova koji će što pre doći, s lekarom ili bez - rekao je.

Komentari (1)

XXL

21.08.2018 11:55

Naravno struka štiti sebe.